Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Pályázati felhívás magyar állami ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézménybe nappali tagozat

Románia
2006. július 26.
Benyújtás határideje: 2006. május 16.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Irodája a Márton Áron Szakkollégiummal közösen pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézménybe nappali tagozatos PhD/DLA képzésre felvételt nyert román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2006/2007-es tanévben.


A pályázati kiírás tartalmát a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által működtetett Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanáccsal együttműködve dolgozza ki, és a pályázatot a Kolozsvári Agora Iroda lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.


Általános tudnivalók:
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács az ösztöndíjakkal a szülőföldi értelmiség továbbképzését és utánpótlását kívánja támogatni.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanáccsal közösen dolgozza ki a pályázat értékelésének szempontrendszerét, és a pályázati benyújtási határidő előtt nyilvánosságra hozza azt. Az értékelési pontrendszer a pályázati kiírás mellékletét képezi.
Az ösztöndíj a pályázót kizárólag az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács által is javasolt magyarországi felsőoktatási intézmény doktori iskolájában folytatott tanulmányainak időtartama alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más doktori iskolában végzendő tanulmányok időtartamára.
Pályázhat minden olyan román állampolgárságú magyar nemzetiségű személy, aki
a 2006. évben nyert felvételt valamely magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos PhD/DLA képzésére és a 2006/2007-es tanévben I. évfolyamon megkezdi tanulmányait;
A pályázásból kizáró általános feltételek:
Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel, vagy ezekre irányuló folyamatban lévő kérelemmel rendelkező személyek.
Nem részesülhetnek ösztöndíjban az adott időszakban, az adott képzésre vonatkozó más nemzetközi egyezményen alapuló, vagy magyar állami, illetve közalapítványi ösztöndíjban, támogatásban részesülő személyek.
A meghirdetett pályázati kategóriák leírása és a további pályázati feltételek:


Nappali tagozatos doktori képzés (PhD/DLA) - 31 fő


Azok a 2006/2007-es tanévben tanulmányaikat az I. évfolyamon megkezdő személyek pályázhatnak, akik
szülőföldi felsőfokú diplomával rendelkeznek,
szülőföldjükön már honosított vagy honosítási folyamatban lévő magyarországi felsőfokú diplomával rendelkeznek, és a diploma kiállításától számítva minimum 1 éve folyamatos munkaviszonyban állnak szülőföldjükön (Romániában),
és a 2006. évben felvételt nyertek magyarországi egyetem doktori/mester iskolájába, nappali tagozatos képzésre.


Az elbíráláskor előnyben részesülnek azok, akik
magiszteri oklevéllel rendelkeznek,
szülőföldön oktatói vagy tudományos tevékenységet végeznek,
a következő képzési programokra nyertek felvételt:
az agrártudományok területéhez tartozó összes képzési program,
könyvtártudomány,
restaurátor (DLA),
kulturális antropológia.
Ezek hitelt érdemlő igazolása az elbíráláskor alkalmazott értékelési pontrendszerben többlet pontot jelent.


Az ösztöndíj kizárólag az első doktori képzésben folytatott tanulmányok legfeljebb hároméves (36 hónapos) időtartamára nyerhető el. A doktori ösztöndíj havi összege az éves költségvetési törvényben, a doktori képzésben részt vevők egy főre megállapított éves támogatási normatívájának tizenketted része, 2006-ban ennek értéke 91.050,- Ft.


E pályázati kategóriára vonatkozó kizáró feltételek:


Nappali tagozatos PhD/DLA ösztöndíjra nem pályázhat az, aki
a megpályázott képzésre a 2005. évben, vagy azt megelőzően nyert felvételt;
tanulmányait nem a 2006/2007-es tanévben kezdi meg az I. évfolyamon;
csak olyan magyarországi felsőfokú diplomával rendelkezik (szülőföldi felsőfokú diplomája nincs), mely szülőföldjén nincs honosítva (a honosítást a pályázat benyújtásáig nem kezdeményezte);
csak magyarországi felsőfokú diplomával rendelkezik (szülőföldi felsőfokú diplomája nincs), de nincs a diploma kiállításától számított 1 éve folyamatos munkaviszonya szülőföldjén (Romániában);
szülőföldi nappali PhD/DLA képzésre beiratkozott és ösztöndíjban részesül,
tudományos fokozattal (a szülőföldön szerzett magiszteri fokozat kivételével) már rendelkezik.
A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:
Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlan, hamis adatot szolgáltat, ilyen nyilatkozatot tesz a pályázat benyújtásakor, illetve valamely, a pályázat elbírálását érintő valós tényt, adatot elhallgat.
Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolandó a pályázathoz.
A beérkezett pályázatok értékelését követően a nyertes pályázókra az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács tesz javaslatot a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácsnak. Az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács ülését követően a pályázati elbírálás eredményéről a Kolozsvári Agora Irodánál lehet érdeklődni. Az elbírálás során vélelmezett jogsértés vagy az elbírálási szabályrendszer megsértése esetén az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács javaslata ellen a pályázó a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácshoz nyújthat be panaszt. A Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntésével szemben jogorvoslatnak nincs helye.
A pályázatokról a döntést és a döntés alapelveit az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács és a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács javaslatának figyelembe vételével a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma a Márton Áron Szakkollégiummal közösen hozza meg a pályázati határidő lejártát követő 40 munkanapon belül, a döntés minden pályázóra nézve kötelező. A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye.
Az ösztöndíjat vagy támogatást elnyerő pályázóval a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által kijelölt szervezet szerződést köt, amelyben rögzíti az ösztöndíjas jogait és kötelezettségeit. A megítélt ösztöndíj időlegesen felfüggeszthető, vagy véglegesen megszüntethető, illetve az ösztöndíjas az ösztöndíj, vagy annak egy része visszafizetésére kötelezhető a szerződésben foglalt feltételek mellett, amennyiben az ösztöndíjas a pályázati felhívásban, a szerződésben vagy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat megszegi.
A pályázat alapvető célja az, hogy az ösztöndíjas a magyarországi felsőoktatási tanulmányainak befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a megkötésre kerülő szerződés szerint a megszerzett magyarországi bevándorlási engedély, illetve magyar állampolgárság az ösztöndíjban való részesülést kizárja. Az ösztöndíjas a szerződés aláírásának időpontjában folyamatban lévő, a bevándorlási engedély, illetve magyar állampolgárság megszerzésére irányuló eljárás megszüntetését haladéktalanul köteles kezdeményezni, amelynek elmulasztása, illetve új eljárás kezdeményezése esetén köteles visszatéríteni az addig folyósított ösztöndíjak kamatokkal megnövelt összegét.
A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy neve az ösztöndíj elnyerése esetén nyilvánosságra kerüljön a www.agorairoda.net honlapon, illetve tudomásul veszi, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26. §-a alapján a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Márton Áron Szakkollégium tájékoztatást küld a pályázattal kapcsolatos adatokról a Határon Túli Magyarok Hivatala által működtetett nyilvántartás részére.
A pályázatokat 2006. június 19-től lehet benyújtani.


A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2006. július 26., 16 óra.


A pályázatokat postai úton kizárólag a Kolozsvári Agora Irodába lehet eljuttatni (pontos cím lent), személyesen pedig az alábbi címeken lehet beadni:

Kolozsvári Agora Iroda
400009 Kolozsvár
(Cluj-Napoca)
Jókai (Napoca) u. 2-4/55.
Tel./Fax: +40-264-430-907
E-mail: agora@cluj.astral.ro Csíkszeredai Agora Iroda
530210 Csíkszereda (Miercurea-Ciuc)
Gál Sándor u. 9.
Tel./Fax: +40-266-317-440
E-mail: agora@lazarus.topnet.ro Marosvásárhelyi Agora Iroda
540058 Marosvásárhely
(Târgu Mures)
Márton Áron u. 12. I/18.
Tel./Fax: +40-265-263-332
E-mail: agora.vasarhely@artelecom.net


Pályázni az Agora Irodákban 2006. május 22-től beszerezhető, és az Internetről (www.agorairoda.net) is letölthető pályázati adatlapon lehet.


Az érdeklődők a fenti címeken és telefonszámokon kaphatnak további részletes felvilágosítást a pályázatról, a pályázati adatlapról (mely beszerezhető lesz ugyanitt), valamint a szerződésről.


Az Erdélyi Magyar Ösztöndíj Tanács az erdélyi Agora Irodákhoz határidő után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.


A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a döntést követő 7 munkanapon belül postai feladásra kerül.


A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 100.000 lej (100.000 ROL, azaz 10 RON) összegű pályázati költségtérítést kell befizetni az alábbi folyószámlaszámra:


Fundatia Agora 2001 Alapítvány
Kolozsvár (Cluj-Napoca), Jókai (Napoca) u. 2-4/55.
RO15RNCB2200000196760001
C.U.Î. 13963363
BCR Sucursala Cluj
(a Román Kereskedelmi Bank kolozsvári fiókja)

Szükséges mellékletek, igazolások:


Nappali tagozatos PhD/DLA képzés


Kötelezően csatolandó mellékletek:
Pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap
Géppel írt szakmai önéletrajz
Pályázati kérelem indokolása max. 1 oldal terjedelemben
Egyetemi és (ha van) magiszteri oklevél, államvizsga-bizonyítvány és a törzskönyvi kivonat egyszerű másolata, magyarországi diplomával rendelkező pályázók esetében a magyarországi diploma honosításáról (a honosítási eljárás megindításáról) vagy egyenértékűségéről szóló igazolás fénymásolata is
Két szakmai ajánlólevél (Az ajánlásnak tartalmaznia kell az ajánló nevét, aláírását, tudományos fokozatát vagy beosztását, munkahelyi elérhetőségeit. Az ajánlásból ki kell, hogy derüljön, hogy az ajánló ismeri a pályázó eddigi eredményeit és tevékenységét.)
Befogadó magyarországi felsőoktatási intézmény/doktori iskola igazolása a felvételről
A pályázónak a doktori iskola vezetője vagy a számára kijelölt témavezető által jóváhagyott (aláírásával ellátott) tématerve
Magyarországi diplomával rendelkező pályázók esetében a pályázati kiírásnak megfelelő időtartamra vonatkozó (legalább 1 év időtartamú) szülőföldi munkaviszonyról szóló igazolás
a pályázati díj befizetését igazoló banki átutalást bizonyító igazolás másolata
A magyar nemzetiség igazolása (E célra egyaránt alkalmas a Magyar igazolvány 1-2. oldalának vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylésnek másolata, illetve ezek hiányában minden olyan hivatalos dokumentum, amelyből a nemzetiség hitelt érdemlően megállapítható.)
2 db megcímzett és felbélyegzett válaszboríték
Csatolható mellékletek (kizárólag az alábbiak alapján csatolt publikációkra jár pont):
Tudományos publikációk és egyéb tudományos (vagy művészeti) tevékenység jegyzéke az erre rendszeresített - az Agora Irodáktól igényelhető, illetve www.agorairoda.net honlapról letölthető - mellékleten,
a 10 oldal, vagy annál rövidebb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) egészének fénymásolatával,
a 10 oldalnál hosszabb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) első oldalának és a kiadvány címoldalának, tartalomjegyzékének fénymásolatával,
megjelentetés alatt álló publikációk (szakfordítások, ill. szerkesztések) esetében a fénymásolathoz a kiadó (szaklap) igazolását is csatolni kell a tervezett megjelentetésről, melynek tartalmaznia kell a megjelenés várható időpontját is,
a konferencia-részvétel esetében a meghívó, ill. az ott elért helyezést bizonyító oklevél fénymásolatának, vagy a részvételt hitelt érdemlően igazoló bármely dokumentumnak a csatolásával,
DLA képzés esetén csatolni kell a művészeti (alkotó) tevékenységet (kiállítások, hangversenyek, művészeti előadások stb.) hitelt érdemlően igazoló dokumentumokat (ha minősített /zsűrizett/ az esemény, akkor az elért helyezést /minősítést/ bizonyító oklevél fénymásolatát is csatolni kell);
Szülőföldi munkahelyi igazolás (szülőföldi diplomával rendelkezők esetében), szakmai projektben vagy munkacsoportban való részvétel igazolása, valamint bármely olyan dokumentum, amely a szülőföldi hasznosulás eldöntésében a szakmai elbírálásnál információval szolgál.