Régiók
Események
2006. június
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

114 éve itt indult Bartók Béla karrierje

Ukrajna
2006. május 4.

114 évvel ezelőtt, 1892. május 1-jén tartotta Nagyszőlősön, az akkori vármegyeháza dísztermében első nyilvános hangversenyét Bartók Béla, a magyar zeneművészet nagy alakja. Május első napján a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola dísztermében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének rendezésében emlékkonferenciával és koncerttel méltatták a jeles eseményt.
Az ünnepséget szervező kulturális szövetség nevében a megjelent vendégeket Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte. Az elnök asszony méltatta a jeles zeneszerző munkásságát, röviden vázolva annak Nagyszőlőshöz fűződő kapcsolatát, majd a nap jelentősége kapcsán elmondta: 1892. május 1-jén ebben a teremben – az akkori Ugocsa vármegyeházának nagytermében – tartotta Bartók Béla élete első nyilvános fellépését. 1982-ben, e hangverseny 90. évfordulóján a nagyszőlősi magyarok utcát neveztek el Bartókról, illetve emléktáblát avattak tiszteletére. Az 1988-ban megalakult Nagyszőlősi Művelődési Kört róla nevezték el. 1991-ben a Nagyszőlősi Zeneiskola szervezett megemlékezést, mely azóta szintén a zeneszerző nevét viseli. 1999. május 1-jén pedig a helyi Perényi Zsigmond Középiskola kertjében felavatták Kárpátalja egyetlen Bartók-szobrát. „Megtisztelő, hogy rendezvényünkkel mi is részesei lehetünk annak az ünnepségsorozatnak, amellyel az egész világon megemlékeznek e nagy magyar zeneszerzőről" – mondta Milován Jolán. Ezt követően Keresztyén Balázs tanár, helytörténész tartott előadást Bartók Béla kárpátaljai évei címmel. Bartók Béla 1881. március 25-én született Torontál vármegyében, Nagyszentmiklóson. Édesanyja, Bartókné Voit Paula jegyzeteiben – melyeket unokájának, az ifjabbik Bartók Bélának, a zeneszerző fiának készített – leírja, hogy már kisgyermekkorában fogékony volt a zenére, a ritmikára. Nagy hatással volt rá édesanyja, aki tehetségesen zongorázott. Az ifjú Bartók 1889-ben, édesapja halálát követően édesanyjával, húgával, Erzsébettel (Elzával) és nagynénjével, Voit Irmával költözött Nagyszőlősre, ahol egy, a Perényi-kastéllyal szemben álló, Nitczky István Ugocsa megyei főállatorvostól bérelt kis házban laktak. Édesanyja a Nagyszőlősi Állami Népiskolában vállalt tanítónői állást. Az 1890-91-es tanévben beiratkozott a polgári iskolába. Nagyon jól tanult, a visszaemlékezések szerint az osztály 31 fiútanulója között a legjobb volt. Csak a testnevelésben volt gyenge. Az 1891-92-es tanévben édesanyja beíratta a nagyváradi gimnáziumba, ahol zenei adottságait Kers Ferenc helyi karnagy fejlesztette, itt kezdett el komolyabban foglalkozni zongorajátékkal. Rövid itteni stúdiumai után visszatértek Nagyszőlősre. 1892. május 1-jén Nagyszőlősön a vármegyeháza nagytermében jótékonysági hangversenyre, dalestélyre került sor, melyen az ifjú Bartók is fellépett klasszikus művekkel és saját maga komponálta darabjával, s amely hangverseny megalapozta későbbi karrierjét. Óriási sikere volt. Az Ugocsa c. lap elismerő szavakkal méltatta tehetségét, s nagy jövőt jósolt neki.
Az előadó beszélt még Bartók Béla tanárairól, ismerőseiről, a hozzá fűződő emlékekről, visszaemlékezésekről, majd a zeneszerző további életútjának kárpátaljai vonatkozásairól, népdalgyűjtő útjairól. Ezt követően Viktor Maruska, a Nagyszőlősi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója Bartók Béla zenéje a nagyszőlősi zeneiskolában címmel tartott előadást, majd a zeneiskola növendékei és tanárai adtak elő olyan nagy sikerű műveket, mint a Kanásznóta, a Játék, az Este a székelyeknél, a Kilenc magyar dallam és az Andante – magyar dallam.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodája képviseletében dr. Nagy Petronella konzul, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László, a KMKSZ és a Megyei Tanács alelnöke, Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, valamint dr. Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. Az ünnepség lebonyolítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Évfordulók Titkársága támogatta.
F. Zs.


Forrás: Kárpátalja hetilap