Régiók
Események
2006. június
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Festum Varadinum: harangszó és rockopera

Románia
2006. május 15.
Festum Varadinum: harangszó és rockopera Egy óra előtt néhány perccel fölzúgtak a bazilika harangjai, hogy jelezzék a mintegy kétórás templomi ünnepség végét és a körmenet kezdetét, amelyet a város zászlaját és a nemzeti lobogót vivők nyitottak meg. A zászlók mögött a városi és a megyei önkormányzat vezetői, illetve más közéleti személyiségek lépkedtek. Az őket követő egyházi méltóságok után a városalapító lovagkirály koponyaereklyéjét rejtő, díszesen megmunkált hermát vitték körbe. A menethez több száz személy csatlakozott, néhány ezren pedig a püspöki palota előtti park sétányai mentén követték figyelemmel a processziót. A körmenet után délután újabb ünnepi esemény zajlott a bazilikában: mint minden évben, most is a Festum Varadinum első napján avatták föl a Sárkány Lovagrend új tagjait.

A hivatalos megnyitó előtt idén is több rendezvényt szerveztek: hétvégén a budapesti Honvéd táncegyüttes három alkalommal lépett fel Nagyváradon. Csütörtökön este a színházban a Ki népei vagytok? című darabot adták elő a társulat tagjai, pénteken délelőtt a Lúdas Matyi című gyermekelőadást vitték színre, este pedig a zsúfolásig telt városi sportcsarnokban részletek hangzottak el az Isván, a király című rockoperából. Az eseményen a Honvéd együttes táncosain kívül a Nagyvárad tánccsoport, illetve Varga Miklós, Vikidál Gyula és Novák Péter produkciójának tapsolhatott a közönség. Az előadás bevételét jótékony célra ajánlották föl, az összegből egyenlő arányban részesül a helyi Ady Endre Gimnázium és a Bethlen Gábor Kollégium.

Szombaton délelőtt a belvárosi Fotó Art galériába várták a természetbarátokat, ahol a múlt század elején élt neves természettudós, Czárán Gyula emlékére nyílt kiállítás. Az idei Festum Varadinum rendezvényei a héten folytatódnak: többek között az idén rendezik meg első alkalommal a Limes könyvfesztivált.

Balogh Levente, Krónika
http://www.erdely.ma/