Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A Magyar Ifjúsági Konferencia ülése Kovácspatakon

Szlovákia
2009. május 19.
A Magyar Ifjúsági Konferencia ülése Kovácspatakon A hét végén a Párkány melletti Kovácspatakon tartotta XIX. ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK). A MIK-nek Felvidékről hat tagja van: a Diákhálózat, a Fiatal Reformátusok Szövetsége, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a Magyar Ifjúsági Közösség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova Ics.

Az ülésen részt vettek a nyugati régió, Burgenland, Muravidék, Vajdaság, Erdély, Csángóföld, Kárpátalja, Felvidék, Magyarország ifjúsági szervezeteinek vezetői. Pénteken, 2009. május 15-én, ellátogatott a rendezvényre Lupták Zoltán, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának Nemzetpolitikai Diplomáciai Osztályának vezetője, aki tájékoztatta a résztvevőket a magyar-szlovák külügyminiszteri találkozón történtekről, illetve a határon túli magyarság helyzetével kapcsolatos kérdésekről, szó esett többek között a vízumkérdésről, a kishatárforgalomról is.
A Magyar Ifjúsági Konferencia soros ülésére szombaton került sor. A rendezvény házigazdája Neszméri Csilla, a MIK Állandó Bizottságának felvidéki tagja, a Magyar Ifjúsági Közösség elnöke volt, aki örömét fejezte ki, hogy Szlovákiában került sorra az ülés. A rendezvényen résztvevőket köszöntötte Heizer Antal, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövete is, aki beszédében üdvözölte a résztvevőket, és kiemelt néhány fontos politikai kérdést, a két ország kapcsolatáról, sikerként értékelte az Ipoly-hidak ügyét.




Köszöntötte az egybegyűlteket Szórád Gábor, a Mik ÁB elnöke is, kifejtve, bízik benne, hogy sikeres lesz az ülés, és az elmúlt másfél év munkáját letudja zárni a konferencia.




Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára A magyarországi ifjúsági munka aktuális szakmafejlesztési irányairól tartott előadást, szólt a Nemzeti Ifjúsági Stratégiáról is.




Az elnöki beszámolóban Szórád Gábor pozitívan értékelte az elmúlt időszak eseményeit, kiemelve, hogy elkészültek a konferencia működését befolyásoló dokumentumok, a Szervezeti és Működési Szabályzat, a MIK stratégiája. A régiók képviselőinek beszámolóiból a résztvevők megismerhették az egyes országokban történt eseményeket és a tagszervezetek működését.




Neszméri Csilla A MIK stratégiáját mutatta be, amelynek alapgondolatai a magyar nemzethez való tartozás tudata, a szülőföldön való megmaradás, a hagyományok megtartása és ápolása, a közösségek értékteremtő munkája, a tudás, a képzettség tisztelete, a szabadidő értékes és hasznos eltöltése. A MIK résztvevői egyhangúlag fogadták el a dokumentumot, amely rövid-, közép- és hosszútávon határozza meg a szervezet működését.
Földi László, a Mobilitás igazgatója, a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat által kínált lehetőségek a határon átnyúló ifjúságszakmai együttműködés elősegítéséért címmel tartott előadást, bemutatta a szervezet működését, felépítését.




Egy gyakorlati példa címmel Saláta Zoltán, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke és Vajda Árpád, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda munkatársa előadásukban a közös munka szépségéről, sikereiről, együttműködésről beszéltek.
Bauer Béla, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Gyermek- és Ifjúságkutatási Főosztálya vezetőjének beszámolójából megismerhettük az Ifjúság 2008 című felmérés eredményeit, és egy jövőben megvalósuló Kárpát-medencei és nyugati magyar fiatalok között készült felmérés előkészületeiről beszélt.
A konferencia küldöttei délután konszenzussal elfogadták a Szervezeti és Működési Szabályzatot, amely a MIK működését határozza meg.




Szórád Gábor, a konferencia zárszavában megköszönte mindenkinek a részvételt, a munkát és a sikeres együttműködést, amivel lezárult egy folyamat.
A rendezvényen részt vett az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője, Benked László és a Miniszterelnöki Hivatalból Haraszti Attila.
A résztvevők zárónyilatkozatban foglalták össze a hétvége legfontosabb történéseit.

Zárónyilatkozat

2009. május 16-án, Kovácspatakon (Felvidék, Szlovákia) tartotta soros ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), amelyen 9 régióból 30 szervezet vett részt.

A magyarországi ifjúsági munka aktuális szakmafejlesztési irányairól Rauh Edit szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) tájékoztatta a résztvevőket. A MIK-et köszöntötte Heizer Antal, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövete is.

A magyar ifjúság legmagasabb szintű közös fórumának képviselői tájékoztatást kaptak az eddig elvégzett munka eredményeiről Szórád Gábortól, a MIK Állandó Bizottságának elnökétől, és meghallgatták a régiók képviselőinek helyzetelemző beszámolóit is. Az ülésen bemutatásra kerültek az FSZH Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálata által kínált lehetőségek, amelyeket - a MIK Titkárságaként - a határokon átívelő ifjúságszakmai tevékenységek elősegítése érdekében tenni tud.

A MIK a Kolozsvárott elindult, és a kárpátaljai táborban lezárult, közel egyéves előkészítő folyamat eredményeképpen, konszenzussal elfogadta a hosszú-, közép- és rövid távon megvalósítandó stratégiáját.
Ennek alapértékei:
- a magyar nemzethez való tartozás tudata;
- a szülőföldön való megmaradás;
- a hagyományok megtartása és ápolása;
- a közösségek értékteremtő munkája;
- a tudás, a képzettség tisztelete;
- a szabadidő értékes és hasznos eltöltése.

A MIK megtárgyalta és egyhangúlag elfogadta az új szervezeti és működési szabályzatát, és úgy döntött, hogy az ahhoz kapcsolódó mellékleteket (pl. szakmai-etikai kódex) a soron következő ülésén véglegesíti, amelyre 2009. október 17-én, Zánkán kerül sor.

Kovácspatak, 2009. május 16.

Felvidék Ma, mik