Régiók
Események
2019. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Bereg-vidéken megpezsdűlt az élet

Ukrajna
2010. szeptember 21.
Bereg-vidéken megpezsdűlt az élet Közelednek a helyhatósági választások. Ilyenkor a jelöltek programokat, a még regnálók pedig mérleget készítenek. Bihari András Beregszászi Járási Tanács tagja (UMDSZ–UMDP), a költségvetési bizottság elnöke az eredményekről, kudarcokról számolt be lapunknak.

– Min munkálkodott az elmúlt években a járási tanács?

– Elsősorban az emberek mindennapi ügyes-bajos dolgainak a megoldása volt terítéken: oktatási kérdések, egészségügy, a szociális juttatások folyósítása stb. De nem ment minden zökkenőmentesen. Nagy probléma a képviselők közötti széthúzás. A legutóbbi tanácsülésen például még egy-egy kérdés megszavazásához is kevesen voltunk. Közös ügyeink, például a költségvetés elfogadása látja kárát az ilyesfajta hozzáállásnak. Voltak ilyen-olyan okból sértődött képviselők, akik úgy akarták saját igazukat bizonyítani, hogy meg sem jelentek az ülésen. Az ilyen „apróságok” nagyon sokszor akadályozták a járási tanács zökkenőmentes munkáját. Ha egy mondatba kellene sűríteni, azt mondanám: ez az elszalasztott lehetőségek időszaka volt. Ennek egyik oka az instabil belpolitikai helyzet. Négy év leforgása alatt négyszer cserélődött a járási végrehajtó hatalom vezetője. Ezt tetőzte még az említett széthúzás.

– Eddig csak a gondokról beszélt.

– Pedig voltak pozitívumok is: a járás településeire eljuttattuk a vezetékes gázt, végre a tettek szintjén kezdtünk el foglalkozni a környezetvédelemmel (hulladékgyűjtés és -feldolgozás), néhány szociális objektum felújítása is megtörtént. Úgy gondolom, külön kell szólni az utolsó fél év munkájáról, amikor Igor Szviscso hivatalba lépésének köszönhetően sikerült összehangolni a járási tanács és a közigazgatás munkáját. Ezen időszak alatt felgyorsultak az események, a falvakban felmértük a települések reális helyzetét. Ez alapján megszületett a Beregvidék-2015 programtervezet, amelyben falvainkra lebontva vázoltuk fel tevékenységünket az elkövetkező öt évre. Közel négy hónapba telt, míg a járási tanács UMDSZ-frakciója és a Régiók Pártja frakció képviselői elvégezték a felmérést. Azóta már több ülésen is megvitatásra került a programtervezet, és olyan döntés született, hogy azt majd a közvetkező összehívású járási képviselőtestület fogadja el.

– Milyen főbb pontok szerepelnek a programtervezetben?

– Korosztályom képviselőiben felmerül a kérdés: mit fogunk ráhagyni a következő nemzedékre? Ezért ajánlottuk a fiataloknak, hogy az előttünk álló ötéves időszak alatt vegyék át a stafétabotot. Igaz, a leendő járási tanács összetétele a választópolgárokon múlik, de én úgy gondolom, sok fiatalt sikerül felsorakoztatni a program zászlaja alá. Ez az egyik vonal. A másik az infrastruktúra fejlesztése és a környezetvédelem. Minden egyes településen európai színvonalú óvodát kívánunk nyitni. Jó volna, ha 2015-ig valamennyi falunak olyan egészségügyi intézménye lenne, amelyik megfelel a mai kor követelményeinek. A környezetvédelem keretében nagy hangsúlyt fektetünk természeti értékeink megőrzésére. Ez viszont akkor lesz „egész”, ha vele együtt megoldjuk a szennyvíz-tisztítást is.

– Az évek távlatából nézve mit csinálna másként?

– A lehetőségekhez viszonyítva igyekeztünk oda irányítani a pénzügyi forrásokat, ahol éreztük, hogy a helyi önkormányzatok, intézmények megpróbálnak besegíteni vagy részt venni a problémák megoldásában. Azt kell mondjam, hogy a költségvetési bizottság minden tagjának köszönet jár, hiszen az a nehézségek ellenére is állandó jelleggel működött.

– Mi jelenleg a helyzet a Beregszászi járásban?

– Az utóbbi hat hónapban megpezsdült az élet. Olyan dolgok történnek, amelyek a lakosság életét is jobbá formálják. A Beregvidék-2015 program összeállításakor nem is számítottunk ilyen széles körű részvételre. Úgy érzem, a tenni akarók tábora megsokszorozódott az utóbbi időben. Az emberek többsége kezdi érzékelni, hogy helyi szinten nem azt kell keresni, ami megoszt bennünket, hanem inkább azt, ami érdekében összefoghatunk.

– Beszéljünk a holnapról. Mi lesz október 31-e után?

– Lassan harminc éve, hogy különböző szinten részese vagyok az önkormányzatok tevékenységének. S bár a jóslás vagy jövendölés nem erős oldalam, úgy gondolom, hogy a Bereg-vidék választópolgárai el tudják dönteni, ki képviselheti legjobban érdekeiket és jogaikat bármilyen szinten. Én azt mondom, győzni fog a józan ész, és olyan emberek kerülnek majd a járási tanácsba, akik vidékünk szebbé és élhetőbbé tételén fognak munkálkodni. Nem fogadom el, amikor azt mondják, hogy krízis van, nem lehet ezt vagy azt megoldani. Én azt mondom, ha van akarat, van összefogás, akkor annak gyümölcse is lesz. Nem kell messzire menni ennek a bizonyítására. Az elmúlt bő három hónap alatt több objektum készült el felújítás után, mint az előző másfél, két évben. Ennek a folyamatnak nem szabad megszakadni október 31-e után sem.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó