Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Megrongálták az ungvári magyar konzul autóját

"Ki a magyar imperialistákkal!"

Ukrajna
2008. március 13.
Kárpátalja – Ungvár központjában festékkel öntötték le az egyik Ungvárra akkreditált magyar konzul diplomata-rendszámú személygépkocsiját.

Az eset az Ungvári Megyei Tanács hivatali épülete előtt szervezett szerdai magyarellenes tüntetést megelőzően történt.

A megyei tanács képviselőtestületét mintegy 200 ukrán nacionalista – az Ukrán Néppárt, az Ukrán Népi Mozgalom (Ruh), az Ukrán „Szobor” Köztársasági Párt, az Ukrán Nacionalisták Kongresszusa, a Szvoboda (Szabadság) Országos Szervezet és a Proszvita megyei szervezeteinek tagjai – tüntetett többek között a Vereckei-szorosra tervezett magyar honfoglalási emlékmű építése ellen.

„Ki a magyar imperialistákkal Ukrajnából!” és hasonló szövegeket tartalmazó transzparenseikkel a tüntetés résztvevői az ukrán állam és nemzet elleni támadásokra kívánták felhívni a megyei tanács képviselőinek figyelmét. E támadások alatt az összegyűltek a ruszin nemzetiség elismerését, a vereckei magyar honfoglalási emlékmű befejezését és a munkácsi Turul-emlékmű felállítását, a magyar lobogóknak a magyarlakta települések tanácsházáira való kitűzését, továbbá a településnevek magyar nyelven történő feltüntetését értik.

A maroknyi sokadalom szerint a Kárpátalja Megyei Tanácsnak e kérdésekben hasonló elítélő határozatot kellett volna hoznia, mint amilyet a Lemberg megyeiek tettek közzé a napokban. A kárpátaljai megyeatyák azonban európaibb gondolkodásról tettek tanúbizonyságot, s nem ültek fel a Galíciából importált tüntetők követeléseinek. Annál is inkább, mert a tanácsépület előtti Nép terén az autonómia-törekvéseket egyre inkább hangoztató ruszin szervezetek tagjai sokkal nagyobb számban voltak jelen.

Az Ukrajnában élő magyarok országos szervezete nemrég nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a nacionalista szervezetek részéről megnyilvánuló magyarellenes felhangokra. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége ebben felszólítja Európa, Ukrajna, Magyarország és Kárpátalja közvéleményét, ítélje el a nemzetiségi szembenállás kirobbantására irányuló próbálkozásokat.

Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé szerdai keltezéssel az Ukrajnai Iparosok és Vállalkozók Szövetsége, amelyben rögzítik, hogy a soknemzetiségű Kárpátalján álló és felállítandó emlékművek mindegyike a régió erkölcsi és financiális gazdagodását szolgálja. Ukrajna legnyugatibb megyéje már régóta arról ismert az országban, hogy itt a legmagasabb fokú a nemzetiségek közötti tolerancia. Ez nyilván több ukrán nacionalista szervezetnek szúrja a szemét.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség eddig még nem hozta nyilvánosságra álláspontját a magyarellenes támadásokkal kapcsolatban, mint ahogy országos szövetségesei: a parlamenti Demokratikus Koalíció – a Mi Ukrajnánk, a Nemzeti Önvédelem és a Júlia Timosenko Tömb – tagjai is hallgatnak.

Ráadásul a két kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet e napokban leginkább azzal van elfoglalva, hogy melyiküket is illeti majd meg a még fel sem épült vereckei emlékmű.

A magyar és ruszin nemzetiség elleni kirohanások közvetlenül azt követően robbantak ki Nyugat-Ukrajnában, hogy Magyarország elismerte a független Koszovó legitimitását.

P.I.

Forrás: Kárpátinfo.net

Fotó: http://avtohtonkarpat.narod.ru