Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csípős nyelv

Két ország és egy közös otthon

Ilona és Tibor Szemerédi

Ausztria
2009. január 20.
"Élvezem, hogy két kultúrkörhöz tartozom", mondja Szemerédi Tibor, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének volt sajtófelelöse.

Dupla identitás


Szemerédi Tibor az 1956-os forradalom után jött Ausztriába. Hét év telt el mig megkapta az osztrák állampolgárságot. "Persze nem lettem rögtön hét év után egy igazi osztrák, de az évek múltán egy dupla identitás alakult ki bennem", igy Szemerédi. Eleinte még nem tudatosult benne, de egy idö után egyre jobban erösödött benne ez a kettös kötödés.

A "puha" diktatúra


1963-ban kijelentette a Kádárkormány, hogy "aki nincs ellenünk, az velünk van". Ezek után mindegyik 56-os menekült visszautazhatott Magyarországra. Ez az új megközelités Tibornak is lehetövé tette, hogy rendszeresen utazzon Magyarországra és a többi keleteurópai országba, üzleti kapcsolatai miatt is.

Ketten az új otthonban


1969-ben ismerte meg Tibor feleségét Ilonát. Megismerkedésük után egymásba szerettek. Ilona sokadik sikertelen osztrák turistavizum iránti kérelme után elhatározta a fiatal pár, hogy összeházasodik. Házaságuk után néhány hónapra Ilona Ausztriába költözött férjéhez. "Tibor aztán rögtön elvitt a cserkészcsoporthoz", emliti Ilona. Ezután Ilona tagja és vezetöje is lett a 72. számu Széchényi István cserkészcsoportnak.

Kettös kötödés


"Mind a két helyen otthon érzem magam", mondja Ilona. A gyerekeit is ebben a szellemben nevelte fel. Ezért a családnak egy nagyon fontos feladata, hogy a magyar gyökereket fenntartsa. Ehhez tartozik a népmese, népdal világa és a magyar történelem ismerete is.

forrás: Réka Tercza, oe1campus/Volksgruppen