Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Koszorúzás Béni Izsák síremlékénél

Horvátország
2011. március 24.
Koszorúzás Béni Izsák síremlékénél


Az esemény szervezője id. Ádám Jenő, a Magyarok Világszövetsége elnökségének horvátországi tagja volt. Az eseményen a Magyarok Szövetsége Baranyai Szervezetének képviselői és a vörösmarti Turul Egyesület tagjai is részt vettek.
A részvevők Béni Izsák családi sírboltjánál koszorúztak. Béni Izsák vörösmarti polgár volt, aki anno útra kelt, hogy Torinóban meglátogassa Kossuth Lajost.
A családi sírboltnál Csörgits Gizella felolvasta ünnepi – és a magyar nemzettel kapcsolatos aktuális – gondolatait, Varga György református lelkipásztor a '48-as forradalom és szabadságharc hőseiről beszélt, Lovákovics Olivér elszavalta Ady Endre A Tűz márciusa című versét, id. Ádám Jenő egy hazafias dalt énekelt el, a magyarországi vendégek pedig egy felvidéki énekkel tették ünnepélyesebbé a megemlékezést, amely nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével ért véget.
Az egyik legismertebb vörösmarti borász, id. Gerstmájer Mihály pincéjét is meglátogatta az ünneplő csoport. A pincében sok jó bor van, de Misi bácsi egy régi hordót is őriz, amely hajdan Béni Izsák tulajdona volt. Elképzelhető, hogy éppen ebből a hordóból vitt bort Kossuth Lajosnak.
A közös együttlét a csúzai parókián estebéddel folytatódott, s a résztvevők felköszöntötték id. Ádám Jenőt 88. születésnapja alkalmából.
L. O.