Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

HERCEGSZÖLLŐS

A templom felújítási munkálatai az utolsó fázisban vannak

Horvátország
2011. április 28.
A templom felújítási munkálatai az utolsó fázisban vannak



A felújítási költségek ezidáig mintegy 3 millió kunára rúgnak, ennek nagyobbik részét a horvát kormány biztosította, a magyar kormány jelképes összeggel, a Bellye Rt. pedig (2010-ben) 400 ezer kunával járult hozzá a felújításhoz. A munkálatok befejezéséhez még mintegy 1,5 millió kunára lenne szükség.

A munkálatok 2000-2002 között kezdődtek, amikor magyar műemlékvédelmi szakemberek kutatásokat végeztek a szakrális építményen (feltárták a középkori épület építészeti korszakait). A templomhajó, a szentély és a harangtorony külső falainak szondázásával egy sor lelet került napvilágra, melyek arra utaltak, hogy egy eredetileg román kori templomról van szó, és a kései középkorban, keleti irányban sokszögű szentéllyel bővítették ki, nyugat felé, pedig egy masszív gótikus harangtoronnyal.
Mivel a műemlékvédelmi vizsgálatok értékes leletekkel szolgáltak, szükségszerű a következtetés, hogy a templom felújítása során az egyes építészeti szakaszokból eredő rétegeződést alapvető értékként kell bemutatni.

Nem csak a 12-13. században volt jelentős templom, hanem a reformáció idején is. A Drávaszögben a reformáció kezdetekor alakultak gyülekezetek, hiszen Sztárai Mihály ezen a környéken munkálkodott. A későbbiek folyamán még jobban megszilárdult a reformáció ezen a vidéken, s Hercegszöllősön már 1576-ban – Vörösmarti Illés vezetésével – zsinatot tartottak. Mintegy negyven prédikátor jelent meg ezen a zsinaton és fontos egyházi törvényeket fogadtak el, amelyek Hercegszöllősi Kánonok név alatt ismertek. Ezek az utóbbi időben horvát és magyar nyelven is kiadásra kerültek.
Érdekességként megemlíthető, hogy a Duna-melléki egyházkerület is az 1576-os évet tartja az alapítás évének.

– Voltak olyan tervek is, hogy üvegpadlóval legyen befedve a templom belső része, hogy láthatóak legyenek a templom alapjai is. Ez azonban műszaki okok miatt nem valósulhatott meg. Természetesen az anyagi költségek is sokkal nagyobbak lettek volna. Végül is egy olyan változatot fogadtak el a mérnökök, amelynek köszönhetően látható lesz a templom alapzata, de ezt más technikával fogják megoldani.

A Hercegszöllősi Kánonok hosszú éveken keresztül meghatározta a református egyház életét. Valamilyen formában szabályozta a gyülekezetek életét. Ebből a szempontból is történelmi jelentősége van a hercegszöllősi templomnak. Ha befejeződnek a felújítási munkálatok, nem csak a reformátusság, hanem az egész Baranya ékessége, dísze lesz a templom. Remélem, idegenforgalmi szempontok alapján is mind látogatottabb lesz a templom – nyilatkozta lapunknak Varga György református lelkész.



V. S.