Régiók
Események
2021. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Pozsonypüspöki ünnepelt

Szlovákia
2011. május 20.
Pozsonypüspöki legrégebbi fennmaradt írásos említésének 790. évfordulója alkalmából „Pozsonypüspöki Európában" címmel nemzetközi tudományos konferenciát tartottak május 15-én Pozsony délkeleti városrészében.

A megjelenteket Csanaky Eleonóra bevezetője után Mészáros Alajos EP-képviselő és Ožvald Erzsébet polgármester köszöntötte. A konferencia előadói Püspöki Nagy Péter, Fukári Valéria, Szelepcsényi Sándor és a Bolognai Egyetem Politikatudományi Tanszékének professzora Schöpflin György voltak. Első előadóként Püspöki Nagy Péter előadását hallgathatták meg a jelenlevők Püspöki nevének első okleveles említése 1221-ben és ami körülötte van címmel. Fukári Valéria genealógus, család-, oktatás- és művelődéskutató „Kutatói érdekességek" – kalandozás a levéltárak világában címmel tartott előadást, amely során hangsúlyozta „Nagyon fontos, hogy közvetlenül a forrásokból ismerjük meg múltunkat, mert akkor nem manipulálhat bennünket senki sem politikailag, sem ideológiailag." Szelepcsényi Sándor „Pozsonypüspöki, ahogyan az emlékeimben él" című elnevezése után Schópflin György professzor „A magyar identitások sokfélesége" című értekezését hallgathatták meg az ünnepség résztvevői. A professzor fő kutatási területe a politikaelmélet, ezen belül a nacionalizmus, a nemzeti mivolt, illetve a nemzeti kisebbségek kapcsolatrendszere, valamint a posztkommunizmus.
Ezt követően első ízben ünnepélyesen átadták a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete által alapított Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért díjat a volt mezőváros mai nagyjainak. Kitüntetésben részesült Koller Gyula pápai prelátus, Nagy József művész, Schiererné Wurster Ilona cserkésztiszt, Stifter Lajosné Cséfalvay Mária, Fukári Valéria és Püspöki Nagy Péter helytörténész.
A rendezvény műsorvezetői, házigazdái Csanaky Eleonóra és Jégh Izabella voltak. A rendezvény fővédnöke Mészáros Alajos professzor, az MKP európai parlamenti képviselője volt.
A pozsonypüspöki ünnepségről készült videófelvételek a Magyar Interaktív Televízió honlapján tekinthetőek meg.