Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Bácsfeketehegy

Használhatóvá válnak a kertek

Szerbia
2011. május 31.
A száraz években is volt időnként gond Bácsfeketehegyen a Bolmán és Kiss Ernő utcák közötti kertekben, ha jött egy hirtelen zápor, mert a kertek alacsonyabban feküdtek mint a két utca és a csapadékvíz megrekedt. A tavaly őszi tetemes csapadék és a tavaszi hóolvadás után azonban valóságos belső tó keletkezett a két utca között, és nyilvánvalóvá vált, hogy sürgős megoldást kell találni a problémára. Az árkokat az utcákban már nem lehetett tovább mélyíteni, mert akkor a csapadékvíz a főutcáról is mind ide folyt volna. A két utca lakosaival folytatott megbeszéléseken az a megoldási javaslat kristályosodott ki, hogy a kerteket fel kell tölteni az útépítésekből, ároktisztításokból származó használható földdel s az ipari park bekötő útjának építésével párhuzamosan el is kezdődött a lápos kertrészek feltöltése.

– A rengeteg eső és hólé miatt a tavasszal nagyon sok gondunk volt mindhárom településünkön. Kishegyesen a Kodály utcában és a Kertsoron, Szikicsen a csomagolóüzem környékén. Kishegyesen a Dózsa utcában egy telek megvásárlásával árkot alakítottunk ki a Kodály utca felé, ahol elvezethető a csapadékvíz és folyamatban van a Kertsoron megrekedő víz elvezetésének megoldása is. A munkálatok elvégzésében a közmunkában alkalmazottak is jelentős mértékben részt vesznek. Bácsfeketehegyen a Kiss Ernő és Bolmán utcák közötti kertekben is folyik a munka. Itt az útépítésből és az ároktisztításból származó földdel töltjük fel a területet, azzal, hogy a felső rétegbe jól termő fekete föld kerül. Ezzel megemeljük a kertek szintjét és elérjük azt, hogy a csapadékvíz nagy része elfolyjon. A talajvíz kérdése ezzel azonban még nem oldódik meg, az időnként ezután is jelentkezhet. Fontosnak tartjuk azonban , hogy a tulajdonosok használhatják kertjeiket és nem kevésbé lényeges, hogy eltűnik a falu kellős közepéből egy gyakran kellemetlenül bűzlő mocsár, a szúnyogok költőhelye – mondta a munkálatokról Csóré Róbert polgármester.

Szikicsen a csomagolóüzem területén keresztül alakítottak ki a tulajdonos beleegyezésével egy vízelvezetőt, s ezzel megoldódott a sokéves gond. A bácsfeketehegyi munkálatokat a tervek szerint az év végéig fejezik be.


Magyar Szó