Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Bácskossuthfalva

Bácskossuthfalva visszakapta színházát

225 éves a település – Gazdag program várta a bácskossuthfalvi falunap vendégeit

Szerbia
2011. május 31.
Bácskossuthfalva visszakapta színházát A bácskossuthfalviak az idén is háromnapos programsorozattal ünnepelték a falu napját, amit ezúttal egy örömteli esemény tett különlegessé. A bácskossuthfalvi színház épülete több, mint húsz éve tönkrement és nem lehetett rendezvények helyszínéül használni. Szerencsére ez az állapot már a múlté, ugyanis felújították színházat, és a falunapi rendezvénysorozatnak az volt a legünnepélyesebb pillanata, amikor Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke és Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke átadták a megújult színházat.

– A színházátadásnak óriási jelentősége van a bácskossuthfalviak számára, emellett egy olyan évfordulót is ünnepelünk, amely méltóképpen jelzi ennek a közösségnek a szívósságát, összetartását. 225 éve él és létezik ez a falu – mondta Egeresi Sándor, majd a színház jelentőségéről is szólt:

– A színháznak nagyon fontos szerepe van a művelődési élet, a kultúránk, a hagyományaink és az anyanyelvünk megőrzése szempontjából. Bácskossuthfalván huszonéve volt utoljára színházi előadás, és most egy új korszak kezdődik a falu életében.

A felújított színház átadása a falunap fénypontja volt, de emellett is gazdag program várta a vendégeket. A háromnapos rendezvénysorozat részleteiről Gogolyák Gabriellát, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnökét és a falunapi program egyik főszervezőjét kérdeztük:

– Falunapi rendezvényeink hagyományosan három napig tartanak, ez alkalommal pénteken kezdődött az ünnepség. A pénteki műsorból kiemelném Szalai József Fantázia – A csodák világa című kiállítását, amit Halász Balázs, Kiskunhalas alpolgármestere nyitott meg. Szombaton délelőtt kezdődött a program, a véradóknak járó elismerések átadásával, majd délután folytatódott egy helyi fiatal fotóművész kiállításával. Falunapkor immár hagyományos műsorszámnak számít a civil sziget, ahol a helyi civil szerveztek mutatkoznak be. Délután négykor kezdődött a hagyományos ünnepi műsorunk, melyen a művelődési egyesület táncosai, az ovisok, az iskolások és az Otthon ápoltjai léptek föl.

Azt is megtudtuk, hogy a színház felújítása többéves munka volt, ami nem valósulhatott volna meg a helyik önkéntes munkája nélkül. A színházátadást követően a bácskossuthfalviak rögtön egy színdarabot is megtekinthettek a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában. A magyarországi társulat a Miniszter félrelép című vígjátékot mutatta be. A szombati program végül utcabállal zárult, amelyhez a zenét Stivi és Deky biztosította. Vasárnap agyaggalamb-lövő versennyel és kispályás focitornával folytatódott a falunap, majd istentisztelettel és misével ért véget. A katolikus templomban bérmálkozás zajlott, a református templomban pedig Dányi-Nagy Márió kiskunhalasi beosztott lelkész tartott istentiszteletet és hármas keresztelőt.

Magyar Szó