Régiók
Események
2021. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

A tudás a megmaradásunk egyik kulcsa

Aláírták az MNT ösztöndíjazási szerződéseinek egy részét

Szerbia
2011. október 2.
A tudás a megmaradásunk egyik kulcsa Vasárnap, Szabadkán, a Városháza dísztermében dr. Korhecz Tamás , az MNT elnöke ünnepélyes keretek között tizenöt hallgatóval aláírta az MNT ösztöndíjprogramjának első szerződéseit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Semjén Zsolt , Magyarország miniszterelnök-helyettese, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Csallóközi Zoltán , a magyar miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Korsós Tamás , Magyarország szabadkai főkonzulátusának a főkonzulja, valamint Pásztor István , a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A vajdasági magyarság egyenrangúsága, társadalmi helyzete, megmaradása és jövője ezeréves szülőföldjén elsősorban közösségünk képzettségétől, iskolázottságától, tudásától függ, hangsúlyozta ünnepi beszédében Korhecz Tamás.

– Amennyiben nem tudjuk ledolgozni jelenlegi képzettségi és iskolázottsági lemaradásunkat, illetve tartósan a társadalom peremére szorulunk, akkor napszámossá válunk szülőföldünkön. Az MNT elsődleges célkitűzése az, hogy tervszerűen, tudományos-szakmai alapokon, szakpolitikai eszközökkel ledolgozza a képzettségünkben meglevő lemaradásunkat. Nem az MNT elnöke vagy képviselői, de nem is a VMSZ vezetése ismerte fel először, hogy közösségünk alulképzettsége tartósan másodrangúsítja nemzetünket. De talán abban mi vagyunk az elsők Vajdaságban, hogy ennek a sarkalatos problémának a megoldását szakpolitikánk gyújtópontjába helyeztük és tudást, erőt, pénzt, fáradságot nem sajnálva szakmai alapokon hozzáláttunk a probléma megoldásához. Oktatásfejlesztési stratégiánk kiemelt projektuma az ösztöndíjazási program – mondta Korhecz.

– Mindenkinek gratulálok, aki elfogadta kinyújtott kezünket, aki vette a fáradságot és felkészült az egyetemi felvételire és most esélyt nyer arra, hogy anyagi gondok nélkül egy dologgal foglalkozhasson: a szorgalmas tanulással, illetve a diplomaszerzéssel. Ez a példa és előzmények nélküli program az MNT legnagyobb igyekezetének ellenére sem valósulhatott volna meg az új magyar polgári kormány, valamint a VMSZ és annak elnökének, Pásztor Istvánnak a támogatása nélkül. Az MNT és ösztöndíjasai nevében köszönöm Önöknek – emelte ki Korhecz Tamás.

Ahhoz, hogy a magyar nemzet teljesítse az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelezettségét, vagyis megőrizze, kimunkálja és felmutassa magyarságát, szükség van arra, hogy a magyar nemzet állama, Magyarország kormánya a határon túli magyarságot segítse a megmaradásban, hangsúlyozta beszédében Semjén Zsolt. Magyarország ezzel nem valamiféle kegyet gyakorol, hanem legalapvetőbb kötelességét teljesíti, tette hozzá Semjén Zsolt.

– A magyar nemzet történelmi okokból kifolyólag leginkább egy háromlábú székhez hasonlítható. De ez a három láb egy, egyetlen magyar nemzet. Ha bármelyik láb kiesik, akkor a szék felborul. A magyar megmaradást többféleképpen kell segíteni. Többek között a határon túli magyarok programjainak a támogatásával. A legtöbb, amit adni lehet, az az oktatás, tanulás segítése. Az egyes nemzetrészek megmaradása attól függ, hogy lesz-e olyan értelmiség, amely egyfelől hűséges a szülőföldhöz, másfelől pedig szellemi felvértezettségének köszönhetően az utódállamokban vagy máshol a világban is képes megállni helyét. Ennek a támogatásnak a legszerencsésebb formája az ösztöndíj. Azt gondolom, hogy Önök nem tartoznak köszönettel Magyarországnak ezért az ösztöndíjért, mert a magyar nemzetnek és a nemzet államának kötelezettsége erejéhez mérten támogatni a nehezebb helyzetben lévő nemzetrészeit – hallhatták az egybegyűltek Semjén Zsolttól.

A magyar miniszterelnök-helyettes az ünnepségen is elmondta, hogy a vajdasági magyarság számára előnytelen vagyon-visszaszármaztatási törvényt illetően Magyarország teljes súlyával közösségünk mögött áll.

A rendezvény hangulatát Széchényi Hilda gordonka- és Atyimcsev Judit zongoraművésznő, valamint Paskó Csaba vezetésével a Pro Musica Kamarakórus előadása nemesítették.

Keretbe: A csantavéri Vass Szilvia egyike azoknak a fiataloknak, akik tegnap aláírták az ösztöndíjazási szerződést. A fiatal hölgy Újvidéken, a Zeneakadémián kezdi meg tanulmányait. Szilvia elmondta lapunknak, hogy az ösztöndíj egy komoly anyagi támogatás családja és saját maga számára. Sokat jelent a lakás költségeinek a fedezésében, tette hozzá Szilvia.

– Eredetileg Magyarországon szerettem volna folytatni egyetemi tanulmányaimat, de különböző okokból kifolyólag nem jött össze. Nagyon féltem a hazai egyetemtől, elsősorban a szerb nyelv miatt, mert nem beszélem a legjobban. Éppen emiatt részt vettem az MNT szerb nyelvi felkészítőjén. Úgy érzem, hogy a felkészítő során valóban kaptam tudást, meg az is kiderült, hogy bizonyos esetekben a magabiztosság hiányzott. Rájöttem, hogy nem is beszélek én olyan szörnyen rosszul szerbül. A tanár is nagyon jó fej volt, de a többiek is, akik részt vettek a képzésen. Annak is nagyon örülök, hogy az MNT másik pályázata nyomán bennünket, gólyákat mentorok támogatnak majd – mesélte Szilvia.

Pesevszki Evelyn

Forrás: Magyar Szó