Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka / Szeged

Kultúrcsempész sínbusz fesztivál: A kortárs irodalom Pegazusa

Szerbia
2011. október 2.
Műanyagszárnyakkal robogott be a művészet a szabadkai vasútállomásra, a kultúrcsempészet ugyanis ezúttal egy feldíszített sinóban folyt. Az ezüstnyíl tehát a kortárs irodalom afféle modern Pegazusaként „röpítette” szombaton Vajdaságba a szegedi restiben gyülekező írónépséget és a teli sínbusznyi közönséget. Ahogy Szegő János kollégám írta, a sinó egy különös létállapot metaforája: se vonat, se autó, valamiféle köztes térben ragadt, kopott romantikájú létező. Olyan, mint a határ mentén élő bácskaiak: önmeghatározása bizonytalan, mégis rendelkezik egyfajta megfejthetetlen vonzerővel.

Ennek a mágikus térségnek a hatása érződött a rendezvényen is: bár a támogatások befagyasztása miatti aggodalom minden kultúrafogyasztó hetét beárnyékolta, a fesztiválozókon negyedszerre is a jókedv kerekedett felül. Miután Kollár Villő a szegedi pályaudvaron elénekelte a Megy a gőzös kezdetű „fesztiválhimnuszt”, beindultak a felolvasások: Jeles András, Balázs Imre József, Deres Kornélia, Terék Anna, Kukorelly Endre, Sopotnik Zoltán, Szabó Tibor Benjámin és DrMáriás használta ki a hangosbemondózás előnyeit.

Szabadkán már várta őket Aaron Blumm, aki Sinkovits EdE közreműködésével megmutatta, a hatalmas mennyiségű ráragasztott papír analógiájára hogyan rakódott rá alteregója, Török Zoli személyisége. A kötetbemutató performance után Perovics Zoltán rendező az állomás vendéglőjének művirággal ékesített, fehér terítős belsejében felfedte előttünk fekete táskájának tartalmát: Benda Balázs, a fiatalon elhunyt szegedi költő púpos galambokkal, nevető embereket kereső kérdésekkel teli világát, amit a fesztivál kabalája, Dezső kutya segítségével sikerült átseftelnie a határon.

A délutáni pihenő után Radics Viktória beszélgetett Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezővel, íróval a nietzschei, kafkai, hamvasi ihletettségű „nem-művészetéről” a Lifka Sándor Art Moziban. Ezután levetítették Darko Kovačević Láthatatlan nemzedék című, a szabadkai underground történetét a nyolcvanas évektől nyomon követő dokumentumfilmjét. A nap természetesen bulival zárult: a Bash-ház pincehelyiségében a kelet-európai zombi, vagyis a Tudósok adott koncertet, majd a Lefaflex Orchestra zenélt.

Vasárnap a szabadkai resti teraszán indult az őrület: a „Mondom neked” kvartett fellépése után Fenyvesi Ottó, Zalán Tibor, Józsa Márta, Hász Róbert, Bozsik Péter, Mihajlo Pantić, Dragan Velikić, Zvonko Karanović és Srđan Srdić olvasott fel, este pedig Médeia fiai koncert következett.

Berényi Emőket

Forrás: Magyar Szó