Régiók
Események
2022. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Újvidék

Nemecsek, a Száz panasz és a beavatott

Pénteken adták át a Forum Könyvkiadó díjait Fehér Kálmánnak, Béres Mártának és Lázár Tibornak

Szerbia
2011. október 3.
Régen nem jöttek már el ennyien a Forum Könyvkiadó Intézet díjkiosztójára, állapította meg az ünnepség utáni állófogadáson az egyik vendég. Valóban zsúfolásig megtelt pénteken délelőtt Újvidéken a Magyar Szó székházának negyedik emeleti tanácsterme, ahol átadták a 2010. évi Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. – Az első kettőnek már félévszázados hagyománya van, a harmadikat viszont csak néhány éve osztják ki – foglalta össze a díjkiosztó történetét az ünnepség megnyitóján Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője. – Ezekkel az elismerésekkel jutalmazta a kiadó az elmúlt év legjobb vajdasági magyar irodalmi alkotását, a legminőségesebb képzőművészeti produkciót, illetve más művészeti ágak, jelen esetben a színművészet kiemelkedő teljesítményét.

Forrás: Magyar Szó

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága ezúttal Fehér Kálmán Száz panasz és más versek című kötetét jutalmazta. Mint ahogyan azt a zsűri elnöke, Gerold László laudációjában megjegyezte, a szerző költői munkásságát összefoglaló verseskötetet, melynek alkotásai egyszerre fordulnak a költő a társadalom felé, időszerűsége miatt jutalmazták. – Fehér Kálmán abban a korban írta verseit, melyben nem volt elégedett, s mi abban a korban olvassuk őket, amellyel szintén nem vagyunk kibékülve.

A díjazott, aki hosszú ideig a Híd, az Új Symposion és a Létünk főszerkesztője volt, felszólalásában egyik „botlásáról” adott számot: – Amikor a Forum épületéből több mint tíz évvel ezelőtt távoztam, megfogadtam, hogy nem teszem be többé ide a lábam. Íme, nem sikerült betartanom a fogadalmamat – mondta némi öniróniával Fehér Kálmán.

Lázár Tibor, a képzőművészeti díj ifjú jutalmazottja azonban „titkos beavatásról” beszélt az ünnepség kapcsán. – A szakmai megbecsülés köztünk, képzőművészek között eddig is megvolt, a Forum díjazottjainak többségével baráti a kapcsolatunk. Ennek a megbecsülésnek a konkrét megnyilvánulásaként értelmezem ezt az elismerést – vette át a „nem is olyan könnyű” díjat Lázár Tibor. A klasszikus és a modern képzőművészeti törekvéseket sajátos, csak rá jellemző módon ötvöző, legtöbb képén az emberi test ábrázolásával foglalkozó óbecsei képzőművész egy újabb festmény elkészítésével fog ünnepelni.

– Béres Márta szerves része a vajdasági magyar színház megújulásának – méltatta Urbán András a 2010. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díj kitüntetettjét. A Kosztolányi Dezső Színház igazgatójának elmondása szerint a One-Girl Show-ból, az Urbi et Orbiból vagy a Tanyaszínház Pál utcai fiúkjának Nemecsek-szerepéből ismert, a színpaddal már tizenévesen megismerkedő színésznőnek jó kitüntetést adni, mert érdemeit senki sem kérdőjelezheti meg.

Az újvidéki születésű és a városhoz mindmáig szorosan kötődő Béres Márta a díj átvételekor ugyanakkor önmagában való kételkedéseiről beszélt. – Amikor elismerést kapok, mindig azon gondolkodom, milyen tévedés miatt kaphattam meg? Gyanítom, hogy ez az érzés mindaddig megmarad, amíg bele nem nyugszom. Nem szeretném viszont, ha idővel rámkérgesedne a bőröm, a ruhám, s egyszer belefáradnék a hazugságaimmal folytatott harcba.

A díjátadó ünnepség a Magyar Szó székházának klubjában fejeződött be, ahol a vendégek megnézhették a Lázár Tibor műveiből összeállított kiállítást.