Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ismerkedés, közösségre való nevelés, kapcsolatépítés...

A Duna tükrében – Nemzetközi Képzőművészeti Gyermektábor a Horvátországi Magyar Kultúrnapo

Horvátország
2007. július 2.
Az idei gyermektáborba a horvátországi magyar tannyelvű iskolákból hívunk tanulókat. A tábor háromnapos és bentlakásos is egyben, s mivel negyven férőhellyel rendelkezünk, minden iskolából – arányosan – két-két gyereket láttunk vendégül (természetesen azokba a tanintézményekbe is eljuttattuk a meghívót, ahol magyar anyanyelvápolás folyik). A gyermektábort azonban nem véletlenül illeti meg a „nemzetközi” jelző: Magyarországról is vendégül láttunk diákokat (Pécsről, idén Kölkedről és Beremendről is). A szóban forgó településekről érkezett gyerekek Zsilinszky Zoltán tanár úr (ő szinte állandó tagja a szervezőbizottságnak) közreműködésének köszönhetően vehetnek részt a tábor munkájában. Voltak „visszajáró” táborlakók is (tavaly sokkal többen voltak, de ez nem az idei sikertelenségét jelenti!). Mindennek van hátránya és előnye, de maradjunk talán annyiban, hogy a kevesebb gyerekkel többet és jobban lehet foglalkozni...
A tábor résztvevői minden évben más-más technikával ismerkedhetnek meg, idén a kerámia és üvegfestés a téma. A tábor művészeti vezetője a kői Árpási házaspár, Lenke és József. Ők évek óta foglalkoznak kerámiafestéssel, Lenkének számtalan kiállítása is volt már, a régiónkra jellemző ajándéktárgyakat is készít. A szervező kellő figyelmet fordítani arra, hogy a táborvezetők közösségünkből kerüljenek ki.
A hétfői „tábornyitón” mindenki elfoglalta szálláshelyét, majd kezdődhetett az ismerkedés. Este táncházat szerveztek Szőllősi Melinda felügyelete mellett. A keddi napot az alkotás öröme töltötte ki Kőben, ahol újabb társaság, a helyi játszóházas gyerekek csatlakoztak hozzájuk vezetőjükkel, Tomasics Deák Korinával. Tányérra, bögrére és üveglapra festettek, a csapatnak a kői kultúrotthon adott otthont, így a kánikula óráiban nem voltak a szabad ég alatt. Ebédet is ott kaptak, és csak estefele tértek vissza a Magyar Házba.
– Szerdán az előző napon festett tárgyakat tartósították lakkozással, délután pedig egy kiállítást szerveztünk nekik. A kiállításra az érintett iskolaigazgatók és tanárok kaptak meghívást. Hagyománynak számít, hogy az alkotásokból egyet-egyet nekünk, házigazdáknak ajándékoznak a fiatalok – nyilatkozta lapunknak Sipos Tünde, a Magyar Egyesületek Szövetségének munkatársa, a tábor egyik szervezője.
A tábornak az alkotómunkán kívül más szerepe is van: az ismerkedés, a közösségre való nevelés és a kapcsolatok építése kerül előtérbe. A különböző falvakból, iskolákból és országból érkező gyerekek megismerik az itteni szokásokat és kultúrát, és nem utolsó sorban egymást is. Talán életre szóló barátságok is születnek.
Réka és Ivona első ízben vettek részt a táborban. Ivana anyanyelvápolásra jár, ezért nehézkesnek bizonyult ment a kommunikáció közöttük, de végül megbarátkoztak.
– Beremendről jöttem, 12 éves vagyok. Jól éreztem magam a táborban, bár a barátnőm, akivel jöttem, már másnap hazament, mert beteg lett. Megismerkedtem a többi lánnyal, köztük Ivonával is. A tanárnőnk mondta az iskolában, hogy van ez az alkotótábor, ahová van lehetőségünk eljönni. Anyuék igent mondtak, így jöhettem. Nagyon szeretek rajzolni, a mi iskolánkban délutáni foglalkozás a rajz, de rendes jegyet kapunk belőle. Az sokkal jobb, hogy délután van, mert néha tovább lehet maradni, ha van kedvünk. Ha lesz még lehetőség, szerintem jönni fogok máskor is – mondta Tóth Réka.
– Anyanyelvápolásra járok az Antunovaci Általános Iskolában. 13 éves vagyok. A magyarórákat Palkó Tünde tanárnő tartja, ő állandó kapcsolatban van egy itteni munkatárssal, így tudott a táborról is. Szívesen, örömmel jöttem ide, szeretek társaságban lenni, szeretek rajzolni. Nyelvtudásom nem a legjobb, de ha többet járnék ilyen táborokba, jobban megtanulnék... Jó a hangulat a táborban, Kőben is voltunk, az odavalósiak is csatlakoztak hozzánk. Kerámiára festettünk, amit korábban még sosem csináltam – sorolta Ivona Zuljevic

–Kölkedről jöttem, hetedik osztályos leszek ősszel. Ketten jöttünk Kölkedről. Tanárunk javasolta, hogy jöjjek el a táborba, mert szeretek rajzolni. Otthon járok kézműves szakkörre is, ott nemcsak rajzolunk, festünk, hanem papírból hajtogatunk különböző figurákat, és már csuhébabát is csináltunk. Kőben érdekes volt az üvegfestés, teljesen lekötött minket. Volt egy pár elkészített minta, arról lehetett másolni vagy ötletet meríteni. Önállóan rajzolhattunk rá, kitalálhattunk valamilyen mintát – hallottuk Tokai Gábortól.
– Én is hetedikes leszek, én is először vagyok itt, de igen jól érzem magam. Jó programokban volt részünk. A Magyar Házban egy percig sem unatkoztunk, csocsóztunk meg pingpongoztunk, egyik este elmentünk Pélmonostoron fagyizni is – nyilatkozta Bánfalvi Martin
Tót Dominik Hercegszőlősről érkezett, 10 éves, és először vesz rész a Táborban.
- A tanárnő mondta, hogy jöhetünk rajztáborba, és otthonról is elengedtek. Kőbe sokakat ismerek, akik úgy jöttek oda hozzánk a játszóházból. Tegnap festettem üvegre, bögrére, meg tányérra is. Az egyikre naplementét, a másikra szülinapi tortát, a harmadikra meg egy autót, ahogy hazaér a házhoz. Nekem nagyon tetszett, szerintem jövök máskor is, ha lesz.