Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Délibáb - Bécsi Magyar Kultúregyesület

60 éves a Délibáb

Több mint 250 vendég előtt csaknem 70 fellépő ropta a táncot

Ausztria
2008. november 25.
60 éves a Délibáb

60 éves a Délibáb


A Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb Néptáncegyüttese november 22.-én gálaesttel ünnepelte fennállásának 60-ik évfordulóját. Közreműködött a Bécsi Banda Népzenei együttes, a Délibáb Néptáncegyüttes, a Szivárvány Gyermektánccsoport valamint az újonnan alakult Bécsi Népdalkör és a Godart Modern Táncszínház.

82 éves, alapító tag is táncolt


Több mint 250 vendég előtt csaknem 70 fellépő ropta a táncot, köztük sok alapító tag is. A legidősebb táncos a színpadon a 82 éves, egykori alapító tag, Pethő Tibi bácsi volt, míg a legfiatalabb három éves volt.

Leszármazottak - közös céllal


1947-ben magyar fiatalok egy csoportja – köztük Elisabeth Reiter, Ribárits Éva és Pethő Tibor – a magyar néptánc hagyományaival kezdett foglakozni.

A már a kezdetekkor is színes csoportot a régóta Bécsben élő magyarok mellett az első köztársaság idején érkezők és burgenlandi magyarok leszármazottai alkották. Összekötötte őket a magyar néptánc elsajátításának, ápolásának és színpadra állításának közös célja.

Fellépések százai


A megalakulást az elmúlt évtizedekben fellépések százai követték nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is. A Bécsi Tánccsoport különösen nagy sikert aratott a Magyarok Világszövetsége Budapesten tartott anyanyelvi konferenciáin, és a 60-as években a világon egyedüliként adhatták elő Rábai Miklós háromugrós-koreográfiáját. Ez a formáció a mai napig része a Délibáb repertoárjának.

Az első táncház


Az akkoriban még ismeretlen Muzsikás együttes a 70-es évek végén lépett fel először a csoporttal. Ez volt az első ausztriai, sőt, talán az első Magyarországon kívül rendezett táncház.

A Csúcsszervezet megalakítása
A tánccsoport az Ausztriai Független Magyar Egyesületek Csúcsszervezetének létrehozása után az egyesületek közös csoportjaként működött tovább, s a mai napig is a különböző egyesületek tagjait találjuk a táncosok között.


A magyar táncház


Már a 80-as évek végétől, 90-es évek elejétől kezdve egyre erősödő törekvések irányultak a magyar táncházmozgalom bécsi meghonosítására is, s Bécs mai magyar táncházai az elmúlt 15 év alatt ebből a kezdeményezésből fejlődtek sikeres hagyománnyá. A Collegium Hungaricumban tartott rendszeres táncházak mellett 2008 márciusától a Bécsi Banda rendezvényei szélesítik majd a kínálatot.

A Délibáb ma


A 2000-es év új kezdetet jelentett a Délibáb számára. A 80-as, 90-es évek aktív tagjai ismét kedvet kaptak a tánchoz és eleinte csak kevesen, majd később egyre többen újra próbálni és szerepelni kezdtek.

2004-ben egy újabb hagyomány kelt életre: megrendezésre került a Kultúregyesület néptánccsoportjainak gálaestje.


2007-ben már saját zenekarral, a Bécsi Bandával, valamint a Szivárvány Gyermektánccsoporttal együtt a Délibáb több, mint 30 táncosa lépett színpadra.


Heti három próba


Ma a Délibáb táncosai – és a szeretettel várt érdeklődők – a hét három napján, kedden, csütörtökön és pénteken próbálhatnak. A három próbanapon az egyszerű lépésektől a bonyolultabb koreográfiákig a magyar néptánc minden csínját-bínját elsajátíthatják.

forrás: volksgruppen.orf.at/magyarok