Régiók
Események
2022. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Felsőőr

BUKV évértékelő

Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Ausztria
2009. január 14.
BUKV évértékelő A 2008-as év a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnél nagy sikerrel és rengeteg sikeres programmal zárult. A legnagyobb esemény kétségkívül a BUKV fennállásának 40. jubileumi ünnepsége volt. Egyben az egyesület kiadványa, az Őrség is jubilált, szintén negyven évvel ezelőtt jelent meg az első füzet.

Hagyományos programok


A kultúregyesület az elmúlt évben szinte minden hagyományos programját, rendezvényét meg tudta tartani. Folytatódtak a magyar gyermekórák, farsanggal, magyar nyelvű bábszínházzal. Rendszeresen megrendezésre kerültek a beszédgyakorlatok diákoknak, valamint a nyelvtanfolyamok kezdőknek és haladóknak.

A nyári tábor az idén Bakonyjákón került megrendezésre és ismételten nagy sikerű volt. A vakáció utolsó hetében Felsőőrött, az egyesület székházában volt a nyári nyelvi, felkészítő tábor.

Ifjúsági néptánccsoport indult


A gyermek néptáncoktatás Alsóőrött zajlik, Seper Marianna vezetésével. Hogy mennyire sikeresen, az is bizonyítja, hogy azok a diákok, akik "kiöregedtek" a gyermekcsoportból, maguk kérték, hogy a gimnáziumban is folytathassák a magyar néptáncot. Így a gyermektánccsoportnak lett ifjúsági csoport folytatása, a munka már pár hónappal ezelőtt megkezdődött.

Elmaradt a "Rőke"


Tavaly elmaradt a "Rőke", mivel egybeesett az Anyáknapi Ünnepség időpontjával. Az idén mindenképpen sor kerül a rendezvényre. Húsvét előtt lezajlott a hagyományos tojásírás Alsóőrött. Nagy sikere volt a Tarka Zenés Estnek is. Az idei szavalóversenyre 135 diák és óvodás jelentkezett, így a nagy érdeklődésre való tekintettel két naposra tervezték a rendezvényt.

Nagymartonban is működnek


A kultúregyesület északi csoportjánál, Nagymartonban beindultak a magyar nyelvű gyermekórák és nagy sikerrel került megrendezésre a Magyar Bál is.

Egyedi programok


Az elmúlt évben rendhagyó, egyedi programokra is sor került: Januárban 8 ország- 8 nemzet - egy ország mottóval jótékonysági koncertre került sor, melynek során 400 darab magyar zenei CD-t kapott ajándákba a kultúregyesület. Szintén januárban került sor a Kodály emlékestre.

Tisztújító közgyűlés


Februárban lezajlott a tisztújító közgyűlés, melyen néhány idősebb tag felmentését kérte, korára való tekintettel. Helyettük újakat választottak. Plank Józsefet harmadszor választották meg elnöknek.
Rendhagyó volt Bedécs Gyula előadása is, a burgenlandi első világháborús emlékhelyekről.

Megjelent a Daloló évszakok


Megjelent a Daloló évszakok című daloskönyv. Bemutatójára a BUKV székházában került sor. Ezt követően Plank József, elnök és Tölly Julianna vezetőségi tagok személyesen osztották szét a daloskönyvet az iskolákban és óvodákban.

Sikeres Őrségi fantázia zenekar


Tavaly tavasszal került sor első ízben az Őrségi Fantázia első Tavaszi Koncertjére. Az óriási sikeren felbúzdulva máris következett a folytatás, az ősz folyamán Magyar és horvát dallamok mottóval ismét koncertet adott a zenekar.

Szombathelyi kapcsolat


A szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) felvette a kapcsolatot a BUKV-val, együttműködés és programcsere céljából. Ennek kidolgozása már a 2009-es év feladata lesz.

Színjátszók, táncosok és énekesek


A BUKV csoportjai is sikeresen működtek az elmúlt év során. A színjátszócsoport Felsőőrött és Kőszegen is bemutatta a Kokainfutár című darabot. A néptánccsoportok nem csak Burgenlandban, hanem a határokon túl is több helyen szerepeltek. Az Őriszigeti néptánccsoport csárdás tanfolyamot indított minden érdeklődő számára. Az énekkör is sok rendezvényen vett részt, a saját programokon kívül szívesen vállalnak fellépéseket, például az UMIZ programjain is.

Rendszeres kiadványok


A BUKV kiadványai, az Őrvidéki hírek, a Napocska és az Őrség rendszeresen megjelentek. Jelenleg készülőben van egy tanítási segédeszköz, pedagógusok számára.

Újévi tervek


2009-ben is folytatni kívánják a hagyományos programokat, rendezvényeket, tanfolyamokat.
Új és már lezajlott az Újévi koncert, mely az Őrségi fantázia előadásában január 3-án, Őriszigeten került megrendezésre. Dowas Kati gyermekcsoportja Anyák napi ünnepséget tervez.

Előadások Haydnról


Az Őrségi fantázia a tervek szerint ősszel ismét koncertre készül. A Haydn év programjaihoz előadásokkal kívánnak kapcsolódni, melyek elsősorban Haydn magyar vonatkozásaival, Eszterházán töltött éveivel foglalkoznak majd.

Nyílt nap az egyesületnél


A tervek között szerepel egy egyesületi nyílt nap is, melyen a BUKV csoportjai mutatkoznának be illetve egy kiállítást is összeállítanának az egyesület eddigi életéből, munkájából.

Jubilál az Őriszigeti Néptáncegyüttes


A 2009-es év kiemelkedő eseménye minden bizonnyal az Őriszigeti Néptáncegyüttes 15 éves jubileumi ünnepsége lesz, ennek alkalmából egy kiadvány megjelentetését is tervezik.

forrás: volksgruppen.orf.at/magyarok