Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

HERCEGSZÖLLŐS

A MESZ együttműködési megállapodást írt alá Beremend Nagyközséggel

Horvátország
2011. február 3.
A MESZ együttműködési megállapodást írt alá Beremend Nagyközséggel



A Magyar Egyesületek Szövetsége január derekán lakossági fórumokat szervezett Szlavóniában és Baranyában. A legjelentősebb horvátországi magyar ernyőszervezet azért szervezte meg ezeket a találkozókat, hogy első kézből adjon tájékoztatást az embereknek a magyar honosítási eljárással kapcsolatban. A MESZ legfontosabb célja, hogy elősegítse a horvátországi összmagyarság érdekeinek érvényesülését, és a lakossági fórumok szervezését is önkéntes alapon vállalta magára, hogy minél több horvátországi nemzettársunk igényelje a magyar állampolgárságot.

A lakossági fórumok mindegyike sikeresnek értékelhető.
- Nagy öröm számomra, hogy megszülethetett egy ilyen megállapodás. Hatalmas segítséget fog nyújtani a horvátországi összmagyarságnak.
A Magyar Egyesületek Szövetsége mindent elkövet annak érdekében, hogy minden, magát magyarnak érző és valló horvátországi ember a legrövidebb időn belül megkapja a magyar állampolgárságot, és hiszem, hogy Horvátország uniós csatlakozása még további előnyökkel járna a kettős állampolgárok számára
- nyilatkozta Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
- A magyar állampolgárság már régi téma a magyar politikában. Most jutott el odáig országunk , hogy a diaszpórában élőknek, egy történelmi adósságot törlesztve, megadjuk az állampolgárságot. Az együttműködési megállapodásunk arról szól, hogy az itteni ügyfeleknek segítünk abban, hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben hozzájussanak az állampolgársághoz. Hivatalunk segíteni fog, azon leszünk, hogy gyors és szakszerű szolgáltatást nyújtsunk a határon túli magyarok részére.
- Ígérvény van a kormány részéről arra, hogy gördülékenyen és gyorsan meg lehet majd kapni a magyar állampolgárságot. Március 15-én már állampolgársági eskükre is sor kerül
- hangsúlyozta Orsokics István, Beremend polgármestere.
- A polgármesteri hivatal részéről én bízom abban, hogy valóban gördülékenyebben, hatékonyabban, gyorsabban tudjuk majd az egyszerűsített honosítási eljárási kérelmeket fogadni, továbbítani, illetve a fogadalomtételeket megszervezni. Bízom benne, hogy ez az együttműködési megállapodás nem csak kizárólag az egyszerűsített honosításra fog korlátozódni, hanem szükség szerint a jövőben más területekre is kiterjeszthetjük ezt az együttműködést - mondta Zátrok Anna, Beremend jegyzője.
- A Magyar Egyesületek Szövetsége székhelyén, a pélmonostori Magyar Házban minden hétköznap 10-14 óra között egy munkatárs áll majd a kedvezményes honosítást igénylők rendelkezésére. A munkatárs minden dokumentum beszerzésében az érintettek segítségére lesz, tanácsot ad, hogy milyen dokumentumot hol lehet beszerezni. Amennyiben minden szükséges irat a kérelmező rendelkezésére áll, munkatársunk leegyeztet egy időpontot a beremendi polgármesteri hivatallal, amikor át lehet adni a kérelmet - tette hozzá Najbauer Tamás, a MESZ titkára.
- A Magyar Egyesületek Szövetsége büszkén felvállalta ezt az összmagyarságot érintő történelmi feladatot. Mindent elfogunk követni, hogy minél több honfitársunk igénybe vegye az egyszerűsített honosítási eljárást. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében a MESZ nem fogja a saját energiáját sajnálni - mondta Juhász Sándor, a MESZ elnöke.

V. S.