Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Az önellátó gazdálkodás világáról

Horvátország
2011. február 3.
Az önellátó gazdálkodás világáról

A gödöllői Tóth Ferenc a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növényvédelmi Intézetének docense, egyik kutatási területe a mezővédő erdősávok telepítése, illetve a mezővédő erdősávok növényvédelmi hatása, és az önellátó gazdálkodás lehetőségeit is kitartóan kutatja.

- Mindkettő nagyon időszerű. Egyrészt a mezővédő erdősávok telepítésével a jelenlegi aszály gondokat és belvíz gondokat is lehetne enyhíteni. Ugyanis ha szélesen és sűrűn vannak ezek a mezővédő erdősávok, akkor a vízfölösleg nagy részét is feltudják szívni, illetve amikor aszály van, a harmatképző szerepükkel tudják enyhíteni az aszálykárokat A mezővédő sávokba lehet gyümölcsfákat is telepíteni, ami plusz bevételt jelenthet a lakosoknak. Tűzifával is ellátja a lakosságot, amennyiben arra szükség van. Energiaválság esetén, amikor a földgáz ára megfizethetetlen, a mezővédő erdősávokból is lehet valamennyi fát kitermelni anélkül, hogy azt az erdősávot megszüntetnénk, és nem kell a nagy, összefüggő erdőknek nekiesni.

Nagyon sürgető lenne, hogy minél több szántóterület környékén telepítsenek komoly mennyiségű faanyagot adó mezővédő erdősávot - ahelyett, amit most csinálnak. Jelenleg energiaerdőket telepítenek.
- Az önellátó gazdálkodásra bármikor visszatérhetünk, kényszer hatására is, mert ha a világgazdaság valami miatt összeomlik - akár csak ideiglenesen is -, az árutermelés és az áruszállítás olyan mértékben károsodhat, hogy a saját betevő falatját megtermelni tudó vidék nagyon szerencsés lesz. Az egyik legfontosabb eleme, hogy legyen megfelelő szaporító anyagunk, és ne csak a nagyüzemi gazdálkodáshoz megfelelő vetőmagok álljanak rendelkezésünkre, hanem saját nemesítésű vetőmagok is - nyilatkozta lapunknak a tanár úr az előadás után.

- A közönség figyelmes és megértő volt. A korösszetétellel nem vagyok megelégedve, mert több fiatalnak kellene ilyen előadásokra járni, ahol a jövőről van szó. A fiatalok nem akarnak szembesülni azzal, hogy a betevő falat holnap akár gondot is jelenthet
- tette hozzá.

V. S.