Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

DARUVÁR

Hároméves a Daruvári Magyarok Közösségének kórusa

Horvátország
2011. február 10.
Hároméves a Daruvári Magyarok Közösségének kórusa


A program 14 órakor kézműves foglalkozással kezdődött, a résztvevők csuhéból készíthettek különböző figurákat. A foglalkozást Bisztricán Hajnalka, a MESZ elnökségi tagja vezette.

- Akár fonni akarjuk a csuhét, akár figurákat akarunk készíteni belőle, mindig válogassuk ki a legszebb csuhéleveleket. Nedvesítsük meg - soha ne áztassuk, csak egy pillanatra mártsuk bele a langyos vízbe! -, majd itassuk le a felesleges vízcseppeket, és takarjuk be egy ruhával. Így nem szárad meg gyorsan, minden újabb vizezéssel ugyanis veszít szépségéből. Lehetőleg annyit nedvesítsünk meg előre, amit fel is használunk rövid időn belül. A sodráshoz csíkokra kell tépkedni a leveleket. A csíkok szélessége attól függ, hogy milyen vastag sodralékot akarunk készíteni, a sodrat vastagsága pedig az elkészítendő tárgy nagyságától függ. A csíkok felső végét hegyesre kell vágni, hogy könnyebben össze lehessen sodorni - magyarázta Bisztricán Hajnalka.

A kézműves foglalkozást követően a Magyar Egyesületek Szövetségének Versszínpada és a Baranyai Júlia Népfőiskola mutatkozott be. A Magyarok keresztfája című műsoruk után a DMK kórusa lépett színpadra.
A DMK elnöke részletesen beszámolt az elmúlt évben kifejtett munkáról, a fellépésekről és a 2011-es tervekről.

- Köszönettel tartozunk a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskolának és a Magyar Egyesületek Szövetségének a szép alkalmi műsorért. Közösségünk kórusa 2008. február 7-én alakult meg, gyakorlatilag a nulláról indultunk. ©piranec Veronika tanárnővel és ®eljko Paić tanár úr segítségével kezdtünk el gyakorolni. A kórustagok kezdetben jöttek-mentek, de végül is kialakult egy egységes csapat. Jelenleg a kórusnak 25 aktív tagja van. A mi próbáink nagyban különböznek a többi kórus próbáitól. Először átolvassuk a szöveget, majd a kiejtést gyakoroljuk, és csak ezután kezdünk énekelni. Erre azért van szükség, mert a közösségben nem mindenki beszéli tisztán a magyar nyelvet. A repertoárunk elég változatos, az elmúlt három évben 30-nál is több fellépésünk volt.
- Belovár - Bilogora megyében a miénk az egyetlen működő magyar énekkar. Az idei tervek között népviseletek vásárlása is szerepel, és nem titkolt célunk, hogy minél több fellépésünk legyen. Tavaly már több külföldi meghívásnak is eleget tettünk - nyilatkozta lapunknak Pléháti Juliska, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.

A beszámolót követően állófogadás és táncmulatság vette kezdetét. A házigazdáknak köszönhetően a vendégek gazdag élményekkel térhettek haza otthonaikba.

V. S.