Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

NAGYPISZANICA

Újraszerveződött a nagypiszanicai magyarok művelődési egyesülete

Horvátország
2011. február 10.
Újraszerveződött a nagypiszanicai magyarok művelődési egyesülete A falu alsó részében található egykori református iskola épületét korszerűsítették, a magyarság nagy része ugyanis azon a környéken lakik. A művelődési egyesületnek népi táncegyüttese és könyvtára volt. 1980-ban 55 magyar nyelvű könyv szerepelt a nyilvántartásban. A településen hosszú esztendőkön keresztül - a honvédő háborút megelőző időszakban - évente egyszer vendégszerepelt a Szabadkai Népszínház társulata. Az előadások kivétel nélkül teltházasak voltak. A kilencvenes évekig a helyi magyarság igen aktív és tartalmas kulturális életet élt. Magyar tanítónő, egyesületi szintre emelt hagyományápolás, zenei kísérettel rendelkező tánccsoport... Napjainkban a vegyes lakosságú település tíz százaléka magyar.

- A háború előtt három mandátumban a Kalász elnöki posztját töltöttem be. Akkoriban az egyesületnek szép számú tagsága volt, az aktív tagok száma meghaladta a negyvenet. Igen aktívak voltunk a kultúra és a hagyományápolás terén. Tánccsoportunk, három hegedűsünk és egy cimbalmosunk volt, de működött az egyesület színjátszó csoportja is. És persze egy kis könyvtár is rendelkezésünkre állt. Mondanom sem kell talán, hogy mindez megszűnt létezni a kilencvenes években, és szervezett formában megszűnt létezni a magyar kulturális élet is a településen. Mostantól kezdve azonban változások elé nézünk, az egyesület ismét működik, új elnöke van. Az a lényeg, hogy megújult lendülettel vállaljuk az előttünk álló feladatokat - nyilatkozta lapunknak Pali Stjepan, az egykori Kalász elnöke.
A vasárnapi újjáalakuló közgyűlésen jelen volt Juhász Sándor, a MESZ elnöke és Tokai István, a szervezet titkára, valamint a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Tanács elnöke, Tóth Sándor. Nagy érdeklődés övezte a Nagypiszanicai Knézich Károly Magyarok Közösségének alakuló ülését, hiszen huzamosabb ideje nem működött magyar egyesület a településen. A közgyűlésen megjelentek egyhangúan Berkes Arankát választották az egyesület elnökévé.
- A Magyar Egyesületek Szövetsége - a legnagyobb horvátországi magyar érdekvédelmi szervezetként - nem csak a tömbmagyarság érdekképviseletét tűzte zászlajára, hanem a szórványvidéken élő nemzettársainkét is. Bjelovár-Bilogora megyében több mint 1200 magyar él, ők egyesületekbe és civil szerveződésekbe tömörülve a MESZ tagszervezeteiként végzik tevékenységüket. A most alakult Nagypiszanicai Knézich Károly Magyarok Közösségéhez már félszáznál is több nemzettársunk csatlakozott, és joggal várható, hogy a taglétszám tovább fog bővülni, mivel rendkívül nagy érdeklődés övezi ezt a kezdeményezést a régióban - nyilatkozta lapunknak Tokai István, a MESZ titkára.
B. A.