Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Bácsfeketehegy

Sikeres beszélgetések a bácsfeketehegyi Gazdakör őszi-téli rendezvényeiről

Szerbia
2011. március 31.
Sikeres beszélgetések a bácsfeketehegyi Gazdakör őszi-téli rendezvényeiről November elejétől április 2-ig tart a bácsfeketehegyi Gazdakör előadásainak sorozata. A tavaszi idény utolsó összejövetelén már nem hasznos tudnivalókról, hanem a szervezet új statútumáról lesz szó, valamint megválasztják az egyesület új titkárát, mivel a korábbi titkár lemondott tisztségéről. Az őszi-téli előadásokról, valamint az időszerű teendőkről Orosz Kálmánnal, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Az idei estek látogatottság szempontjából mennyire voltak sikeresek?

– Nagy volt az érdeklődés. Sikerült sok mindenről tájékoztatnunk és tájékozódnunk a szerda esti beszélgetések során. Újdonságnak számított, hogy a településen a volt birtok két részlegének új tulajdonosa is megjelent és megfontolandó ajánlatokat tettek a helyi termelőkkel való együttműködés kialakítására. Az egyik például a korai kukorica és az olajtök vetését szorgalmazza, a másik a konyhakerti vetemények korlátlan felvásárlását, sőt a bácsfeketehegyi fekete meggy felvásárlását is tervbe vette, ha erre lesz igény. Együttműködést kínált a termelőknek az egyik helybeli feldolgozó üzem is. Az említett növények termesztése kisebb területeken is kifizetődő lehet, és számunkra ez a legfontosabb, hisz tagságunk szinte kizárólag kistermelőkből áll. Nagy érdeklődéssel hallgattuk dr. Szieberth Dénesnek, a Magyar Kukorica Klub elnökének az előadását a kiváló kukoricahozamokról és arról, hogy ha bekapcsolódunk ebbe a versenybe, a szakemberek minden támogatást megadnak a termelőknek.

Szó esett az úgynevezett boiműtrágyákról, vagyis a talajjavító szerek használatáról?

– Igen, többször. Örök igazság a mezőgazdaságban, hogy ha javítani akarunk az eredményeinken, javítanunk kell a talaj szerkezetén is, ami azt jelenti, hogy alkalmaznunk kell talajbaktériumokat. Erről valóban több meghívott vendégünk beszélt, és reméljük, egyszer majd elérjük az áttörést ezen a téren is.

Az idén is tömeges és jó hangulatú volt a hagyományos Mátyás-napi borásztalálkozó?

– A helybeliek, környékbeliek és a vendégeink Vajdaságból és Magyarországról a nem versenyjellegű találkozóra nem kevesebb mint 68 fajta bort hoztak, és azt hiszem, hogy ez a találkozó legfontosabb adata. És természetesen az, hogy találkoztunk, beszélgettünk és kóstolgattuk egymás termését. Szeretném azonban megjegyezni, hogy a találkozóra szívesen láttuk vendégül az aznap Bácsfeketehegyen önkéntesen szűrővizsgálatot végző orvosokat is. Mi civilszervezet vagyunk, ilyen elvek alapján működünk és nem volt szép, hogy meghívásunkat egyesek pártpromócióra használták fel. Erre a jövőben jobban odafigyelünk.

Mikorra tervezik az őszi-téli idény zárását?

– Szombaton tartunk egy közgyűlést, amelynek egyik legfontosabb teendője az új statútum meghozatala lesz. Mint ismeretes, az egyesületeknek kivétel nélkül egyeztetniük kell alapszabályaikat az újonnan meghozott törvénnyel. Ez ugyan nem tisztújító értekezlet, de nekünk meg kell választanunk az új titkárt, mivel a két évvel ezelőtt megválasztott titkárunk beadta lemondását. Az igazgatóbizottság erre a posztra Garai Lászlót javasolja. Úgy gondoltuk, hogy a találkozók sorát egy batyubállal zárjuk, vagyis szombaton este a közgyűlést követően batyubált szervezünk, amelyre minden tagot és minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Forrás: Magyar Szó