Régiók
Események
2021. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Újvidék

Csend és szemét a Tiszti strandon

Szerbia
2011. április 27.
Csend és szemét a Tiszti strandon A székvárosnál lévő Tiszti strandot egyesek újvidéki Copacabana néven is emlegetik, a Duna jobb oldalán lévő fürdőhelyet azért hasonlítják össze a Rio de Janeiró-i stranddal, mert olyankor, amikor alacsony a vízállás, a homokos rész egész hosszúra megnyúlik.

Sokak szerint továbbra is a legszebb újvidéki strand, hiszen a „fejlesztés” hulláma még nem érte el, ami azt jelenti, hogy a strandolók többnyire csöndben és nyugalomban élvezhetik a Dunát. A városi strandot már nagyon régen a plyeszkavica és a sült hal bűze jellemzi, a kocsmákban bömböltetett muzsikák disszonanciáját pedig valóban csak azok az exhibicionisták tudják élvezni, akik kizárólag a tömeg miatt járnak ide; látni és önmutogatni – ki a kigyúrt testét, ki az új tetoválását, méregdrága papucsát vagy éppen dögös napszemüvegét... A Tiszti strandot az ilyen irányzatot képviselők még nem fedezték fel, a lezülléstől egyelőre az menti meg, hogy nincsenek meg a tömeges lerohanáshoz nélkülözhetetlen tartalmak. Nincsenek csapok, tusolók, illemhelyek, és kocsmából is – egyelőre – csak kevés van. Néhány évvel ezelőtt tervbe vették a Tiszti strand helyrepofozását, egy méter mély, új homokréteggel akarták leszórni, új vizesgócok és egyéb tartalmak – tusolók, játszótér – építését tervezték. A felújításra Bécs városától kellett volna pénzt kapnia a péterváradi helyi közösségnek. Úgy tervezték, hogy a strand a jövőben is „rendezett vadstrandnak” számítson, ami azt jelentette volna, hogy belépőjegyet továbbra sem kellett volna fizetni, a fürdőhely higiéniájára pedig a strandon lévő kocsmák és más vendéglátóipari létesítmények személyzete vigyázott volna. Az elképzelés nem valósult meg, a péterváradi polgárok többször is megpróbálták önerőből felszerelni a strandot, de mivel őrök alkalmazására nincs anyagi lehetőségük, a tusokat és öltözőkabinokat a vandálok tönkreteszik, ellopják. A fürdőzők leginkább a köztisztaságra panaszkodnak, vagyis arra, hogy az önkormányzat nem helyez ide szemeteskosarakat, és így kénytelenek a hulladék között strandolni.

Az újvidéki strandot működtető és karbantartó Városi Kertészet közvállalatban azt mondják, hogy ők nagyon szívesen gondot viselnének a Tiszti strandról is, ezt azonban nem tehetik az illetékes, kommunális ügyekkel foglalkozó igazgatóság meghagyása nélkül.

– Az elmúlt években többször is szó esett arról, hogy esetleg ránk ruháznák a Tiszti strand karbantartását, de ezek a javaslatok mind kötetlen, nem hivatalos beszélgetések során hangzottak el. Ha a város, mint közvállalatunk alapítója úgy dönt, hogy minket bíz meg ezzel a feladattal, mi készen állunk, szíves-örömest vállaljuk a megbízást, biztosan nem utasítjuk vissza. A városi strand karbantartásával már megmutattuk, hogy értünk ehhez a munkánkhoz – hallottuk a közvállalatban.

A péterváradiak remélik, hogy az idén a nemrég megalakított kommunális rendőrség járőrözése kiterjed majd a Tiszti strandra is, ez bizonyos fokú védelmet jelenthet, legalábbis a törvénytelenül, engedély nélkül felállított étkezdék, sütödék, ivók stb. eltávolításának tekintetében.