Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csípős nyelv okt. 18

"Hát mit mondjak? Repültem, örömmel"

Mentsik Szilvia

Ausztria
2008. október 23.

Magyarság ápolása


"Hát mit mondjak? Repültem, örömmel", emlékszik Mentsik Szilvia, a magyar iskola és honismereti kurzusok egyik oktatója, arra a napra, amikor felkérték erre az állásra.

Marketinghiány


Az elején Mentsiknek is nehéz volt magyar társaságot találni Bécsben. "Valamilyen reklám legyen, hogy tudjunk egymásról", mondja Mentsik. Azt persze ö is tudja, hogy van magyar sajtóorgánum Bécsben, "de valahogy abban kevésbé találtam meg személy szerint, hogy hová is forduljak". Szerinte a legtöbb magyar, aki Bécsbe érkezik, nem tudja, hogy merre forduljon és merre keressen.

Magyar ügy érdekében


Már 15 év óta él Mentsik a férjével együtt Bécsben. Az elején csak egy évre tervezték a tartózkodást a férje munkája miatt, de múltak az évek és így Mentsik Szilvia is elhatározta, hogy ö is hasznos munkát szeretne végezni a magyar ügy érdekében. A Collegium Hungaricumban találkozott elöször Bécsben emberekkel, akik gyerekekkel dolgoztak.

Mentsik kisebbik fia ebben az idöben akkora lett, hogy ö is bekapcsolódott a honismereti oktatásba. "Elöször öt kisértem csak az oktatásra", mondja Mentsik.Ám othon is magyarul beszélnek a szülök a gyerekekkel, de Mentsik úgy látta, hogy a magyar közösség fontos a magyar nyelv fenntartásának szempontjából. Amikor megtudták a többi oktatók, hogy Mentsik is egy pedagógus, tanitó és népmüvelö kérték töle, hogy kapcsolódjon be hozzájuk. Ez volt a kezdet. Késöbb a Bécsi Magyar Iskolából is felkeresték, hogy ott is vegyen részt, ahol a kezdetén csak óvodásokkal foglalkozott.

Új feladatok


Az oktatás a Bécsi Magyar Iskolában persze nem hasonlítható össze egy rendes iskolával. "A cél az, hogy megszerettessük velük ezt a nyelvet", mondja Mentsik. Régebben úgy volt, hogy a családok a Magyarországon született gyerekeikkel jöttek Bécsbe és vették igénybe a különbözö honismereti oktatást, de ez ma már változott. A kurzusok tele vannak gyerekekkel, amelyek a második vagy harmadik generációból származnak. A feladat elsösorban az, hogy megismertessék velük a magyar történelmet, irodalmat és, hogy hogyan tudják a magyar nyelvet a késöbbiekben is ápolni.

Tercza Réka

forrás: volksgruppen.orf.at