Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Felsőőr/Oberwart

Egyre több magyar diák Burgenlandban

Burgenlandi iskolabusz jár Szombathelyre

Ausztria
2008. december 14.
Egyre több Vas megyei szülő íratja burgenlandi általános iskolákba és óvodákba gyerekét. Szombathelyen kétnyelvű oktatás bevezetésével próbálják meg felvenni a versenyt az ausztriai iskolák csábításával.

Burgenlandi iskolabusz jár Szombathelyre


Szombathelyről több mint száz gyerek jár Ausztriában iskolába és óvodába - mondta el Dr. Czeglédy Csaba, a város oktatásért felelős alpolgármestere. Szombathelyről minden reggel közvetlen, az osztrákok által üzemeltetett buszjárat viszi a gyerekeket Burgenland tanintézményeibe.

Felsőőr/Oberwart általános iskolájába 25 magyar diák jár. Tandíj nincs, a tankönyvekért pedig minden évfolyamon egységesen 10 eurót kell fizetni, a fennmaradó összeget az osztrák állam állja - mondta el Nikolaus Scherman, a felsőőri Europäische Mittelschule igazgatója. Szerinte megéri nekik magyar diákokat fogadni.

Jövőre felvételiztetik már a magyar diákokat


Burgenlandban nagy az igény a magyar nyelv oktatására, és azzal, hogy a magyar és osztrák gyerekek egy iskolába, illetve egy osztályba járnak segíteni tudnak egymásnak a nyelvtanulásban. Az iskolában magyar anyanyelvű tanárok is dolgoznak, az első két évben ők segítenek a magyar gyerekeknek a feladatok megértésében.

Nikolaus Scherman elmondta: négy éve még csak három magyar diákjuk volt, ma már 25. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt azonban a jövő tanévtől egy elbeszélgetés keretében felmérik a jelentkezők képességeit és csak azokat veszik fel, akiket képesnek tartanak arra, hogy két év alatt megfelelő szinten megtanulják a német nyelvet.

Bevezetik a korai kétnyelvű oktatást


Szombathelyen jövő tanévtől az oktatási rendszer fejlesztésével próbálják meg megelőzni a diákok további elvándorlását. Dr. Czeglédy Csaba, a város oktatásért felelős alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: mivel a szülők többsége elsősorban a nyelvtanulás miatt járatja osztrák iskolákba és óvodákba gyerekét, Szombathelyen bevezetik az úgynevezett korai kétnyelvűség kialakítását.

A szülők választhatnak a német és az angol nyelv között. A rendszert jövőre az óvodákban, 2011-től az általános iskolákban vezetik be.

forrás: volksgruppen.orf.at/magyarok