Régiók
Események
2022. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csípős nyelv

Ausztria Magyar Evangélikus Gyülekezet

Solymár Mónika, az Ausztria Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze

Ausztria
2008. december 22.
"Probáltuk megállitani az embereket ebben a zajos karácsonyi idöszakban és a figyelmüket arra irányitani, akit valóban ünneplünk", igy Dr. Solymár Mónika, az Ausztria Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze.

adás on demand: Csípős nyelv 20.12.2008

Adventi program


Múlt szombaton rendezte az Ausztria Magyar Evangélikus Gyülekezet, a Bécsi Magyar Katolikus Gyülekezettel, valamint a 72. számú bécsi magyar cserkészcsapattal és a Bécsi Magyar Iskolával egy nagyszabású adventi programot. Vendégek Sopronból, a Berzsenyi Dániel evangélikus gimnáziumból és Gyergyószentmiklósról érkeztek. A Gyergyószentmiklósi asszonykórus karácsonyi és adventi dalokat énekelt. "Változatos programot tudott kinálni a rendezvény", mondja Solymár.

Egyházi összefogás


A Katolikus Bécsi Gyülekezt és az Ausztria Magyar Evangélikus Gyülekezet közötti együttmüködés nagyon jó, de ugyanez elmondható a reformártusokkal való együttmüködésre is. A kapcsolat ápolását egy fontos témának látja Solymár, mert például itt Ausztriában több magyar ember él egy házasságban, ahol ez egyik fél katolikus a másik pedig protestáns. "Mi protestánsok viszonylag kevesen vagyunk és ilyen formában nem szétszakitjuk a közönségünket, hanem összefogunk és együtt probálunk megvalósitani dolgokat", mondja Solymár.

Identitás fenntartása


"Ezeknek a gyülekezeteknek az a specialitása, hogy magyarul hangzik az isten igéje és magyarul folynak az egyházi rendezvények", említi Solymár. Ezáltal az emberek ismert magyar egyházi dalokat és történeteket tovább ápolhatják és igy továbbra is megtaláhatják önmagukat.


forrás: Réka Tercza, Volksgruppenredaktion 1476