Régiók
Események
2022. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Magyar Média és Információs Központ

Sikeres évet zárt az UMIZ

Alsóőr

Ausztria
2009. január 14.
Sikeres évet zárt az UMIZ Az alsóőri székhelyű Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) több határonátnyúló projekttel, rendezvénnyel gazdagított 2008-as esztendőt zár.

Előadások, filmvetítések


A tavalyi év első rendezvénye Tompa Ferenc, a honfoglaló magyarokról szóló előadása volt. Több filmvetítésre is sor került, Helsinkiről, Tallinról valamint Szentpétervárról.

Pannon Kutató Központ Kirchschlagban


Kirchschlagban megalapították a Pannon Interkultúrális Kutató és Képzési Központot, elnökhelyettesének Kelemen Lászlót, az UMIZ munkatársát választották meg.

Rendszeres kiállítások


Az év folyamán rendszeresen került sor kiállításmegnyitókra, többek között Illésné Major Julianna, Török Enikő, Borbély Károly művészek is bemutatkoztak.

Imre Samu Nyelvi Intézet konferenciája


Az UMIZ szervezésében került sor az Imre Samu Nyelvi Intézet konferenciájára, Alsóőrött. A rendezvény sikeres volt, több mint 120 résztvevővel.

A nyelvi intézet konferenciájára az idén is sor kerül, de előzőleg megjelenik az elmúlt évi értekezés 200 oldalas kiadványa. A kétnyelvű kötetben az előadások anyagai szerepelnek majd.

Csoportokat is fogadott az UMIZ, többek között a Felvidékről érkeztek látogatók illetve győri könyvtárosok is jártak Alsóőrött.

Árpád-kori leletek Alsóőrött


A nyár folyamán régészeti leletekre bukkantak Alsóőrött. A szenzációs leletek között vannak a kelta korszakból, a római korból, sőt Árpád-korból származó tárgyi emlékek is. A feltárt leletek nagyközönség előtti bemutatására március 7-én kerül sor.

Színház, irodalmi estek


Az elmúlt év végén a szombathelyi, újonnan alakult Weöres Sándor színház is bemutatkozott. Az alsóőriek szervezett, csoportos színházlátogatásra készülnek, Szombathelyre.

Az idén is folytatják az irodalmi esteket, az első rendezvényre január 30-án kerül sor, az Öreg Iskolában. Ezt megelőzi a Romániáról szló filmbemutató, melyet Csoknyai Vilma kommentál.

Filmklub is indul


Tovább kívánják bővíteni az internetes adatbankokat és egy Filmklub indítása is szerepel a tervek között, mondta el összesítésében Kelemen László.

Forrás: volksgruppen.orf.at/magyarok