Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Régizene fesztivál kezdődik Csíkszeredában

Románia
2010. július 8.
„Nagyszerű lehetőség ez a hét a gyerekeknek, hiszen olyan információkhoz juthatnak hozzá, olyan játékmóddal ismerkedhetnek meg, amelyek nem szerepelnek a romániai oktatási programban” – magyarázta.
A III. Régizene Nyári Egyetemen idén közel 40 gyerek vett részt az ország különböző pontjairól (Bukarest, Marosvásárhely, Iaşi), a legnagyobb érdeklődés a furulya-, valamint fuvolamesterkurzus iránt mutatkozott. A meghirdetett kilenc kurzusból azonban egyet töröltek a listáról, mivel arra nem volt jelentkező. „Sajnos az ütőhangszeres kamarakurzus elmaradt, annak ellenére, hogy meghívottunk Kasza Roland volt, akinek keze alól, mondhatjuk, rengeteg híres perkúciós került ki, és ezek a hangszerek a régizenében is igen fontos elemek” – mondta Ferencz Angéla, a kulturális központ igazgatója.
A mesterkurzusok mellett különleges előadásokon is részt vehettek az érdeklődők, szó esett többek között a magyarországi táncos források nyugat-európai kapcsolatairól a 17–18. században, illetve tegnap délután a cselló és a viola da gamba közötti különbségekről. Ugyancsak tegnap mutatták be a közönségnek Brassai Sámuel kolozsvári polihisztor egykori csellóját, amit igen értékes magánkönyvtárával együtt az unitárius egyházra hagyott. A hangszert Márkus Barbarossa János erdélyi származású hangszerkészítő restaurálta, 2010 márciusától pedig Kostyák Előd gordonkaművész játszik rajta. A nyári egyetem zárókoncertjét szombaton este tartják a Nagy István Művészeti Gimnázium aulájában.
A III. Régizene Nyári Egyetem a Régizene Fesztivál keretében zajlik. A rangos rendezvény idén ünnepli 30. évfordulóját. A jubileumi rendezvénysorozatot ma délután 6 órakor nyitják meg a csíkszeredai Mikó-vár udvarán, ezt követően a világhírű ausztriai Unicorn együttes lép színpadra. „Premiernek számít az Unicorn koncertje, az országban még nem játszottak. Nagy megtiszteltetés, hogy a Régizene Fesztivál keretében lépnek fel” – mondta Ferencz Angéla.
Az idei fesztivál fő koncerthelyszíne a Mikó-vár udvara lesz, de a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban és a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban is tartanak koncerteket.


Krónika