Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Egy hét alkotás ideális környezetben

Románia
2010. július 6.
A vasárnap megnyílt kiállítással hivatalosan is kezdetét vette a Szatmár megyei Hadadon második alkalommal megszervezett nemzetközi képzőművészeti alkotótábor – tudtuk meg Gergely Csabától, a Szatmári Alkotóházi Képzőművészek Egyesületének elnökétől. Július 2–16. között összesen huszonkét, Erdélyből és Magyarországról érkezett művész alkot a Dégenfeld Alapítvány, a Szatmár Megyei Tanács, valamint a Szatmári Alkotóházi Képzőművészek Egyesületének közös szervezésében létrejött táborban.
A vasárnapi megnyitóra a művészek összesen negyven, még otthon készült alkotást, többek közt festményeket, szobrokat és kisplasztikákat hoztak el – tudtuk meg az elnöktől. Szatmáron kívül a tábor Nagybányáról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Budapestről, Kerekegyházáról, Sóskútról és Nagykanizsáról érkezett művészeket lát vendégül. Az alkotóházi képzőművészek egyesületének ez a legfontosabb nyári tábora, mert egyrészt kitűnő kapcsolatot ápolnak a Dégenfeld Alapítvánnyal, másrészt a környező táj szépsége is megörökítésre méltó – fejtette ki Gergely.
Amint az egyesület elnökétől megtudtuk, a Dégenfeld család negyven évre turisztikai és kulturális célokra átadta az alapítványnak a kastély használati jogát, az épület jelenleg Református Egyházi, Oktatási és Művelődési Központként működik, nagyobb vendégcsoportok fogadására is alkalmas helyiségeket alakítottak ki benne.
A képzőművészeti egyesület tagjai rendszeresen ajánlanak fel képeket az alapítvány javára, az azok elárvereztetéséből befolyt összegeket pedig a kastély felújítására fordítják. „Már harmincöt éve járunk táborokba és szerveztünk is több helyen, de még nem volt sehol ilyen jó a légkör, mint Hadadon” – nyilatkozta Gergely Csaba. A művészek naponta kiköltöznek a kastély kertjének árnyas fái alá, vagy a környező domboldalakon készítik alkotásaikat, a hét folyamán pedig szekérkirándulást szerveznek a környező Lelle és Dobra településekre. A tábort jövő vasárnap egy, a helyszínen készített alkotásokból nyíló tárlat fogja zárni, amelynek anyagát hamarosan a megyeközpont közönsége is megtekintheti – tette hozzá Gergely Csaba.


Krónika