Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szubvenciós kérdezz-felelek

Ukrajna
2010. szeptember 21.
Számos kérdést intéznek szerkesztőségünkhöz, illetve a munkaügyi és szociális osztályokhoz a közműdíj-támogatás új formájával kapcsolatban. Az alábbiakban az ezekből és a szakemberek válaszaiból készült összeállítással próbáljuk érthetőbbé tenni az új rendszert.

„Miként szerez arról tudomást az érintett, hogy megítélték-e számára a kért szubvenciót?”

A kérelmét benyújtó állampolgárt a lakhely szerint illetékes munkaügyi és szociális osztály értesíti arról, jogosult-e közműdíj-támogatásra. Ha igen, akkor erről, a szubvenció összegéről, érvényességének időtartamáról, a kötelezően fizetendő önrészről a kérvény beadásától számított tíz napon belül tájékoztat a hivatal.

„Van munkahelyem, de nincs hivatalosan jegyzett jövedelmem. Ez esetben az arról szóló kimutatás hiányában hozzájuthatok-e a támogatáshoz?”

A szubvenció odaítélésének rendjéről és feltételeiről szóló rendelkezés értelmében a támogatás igényléséhez az állampolgár a személyazonosságot igazoló okmányon kívül köteles jövedelembevallást mellékelni valamennyi, az adott lakásban bejelentett személy után. Erre szolgál a munkaügyi és szociális minisztérium által rendszeresített és az igazságügyi minisztérium által 2004. november 4-én jóváhagyott 1409/10008. számú formanyomtatvány.

„Családunk egyik tagja a szülők lakásába van bejelentve, de külföldön dolgozik. Ennélfogva nem tud jövedelembevallással szolgálni. Mi a teendő ilyen helyzetben?”

A hatályos rendelkezés kimondja, hogy a szubvenciót az adott lakásban, családi házban bejelentett személyek számából és jövedelméből kiindulva számfejtik. Amennyiben a lakhelyre olyan személyek is be vannak jelentve, akik gyakorlatilag nem ott élnek, ők a szubvenció odaítélésekor nem jönnek számításba, de csak akkor, ha a kommunális szolgáltató nem számfejt utánuk átalány közműdíjat.

„A feleségem szülési szabadságon van. Vajon jogosultak vagyunk-e a támogatásra és be kell-e írni a jövedelem-kimutatásba a gyes összegét?”

Az összjövedelem kiszámítása a szubvenció odaítélése során a munkaügyi, a pénzügyi, a gazdasági, a családügyi és ifjúsági tárca, valamint az Állami Statisztikai Bizottság közös rendelete alapján történik. Ennek értelmében a család összjövedelmének részét képezik a szociális juttatások, segélyek és a gyerek hároméves koráig folyósított gyes is. Tehát a szubvenció odaítélésekor ezt is figyelembe veszik.

„Nem vagyunk hivatalosan bejelentve abba a lakásba, amelyikben élünk. Érdemes-e ebben az esetben nekem és a feleségemnek kérvényezni a szubvenciót?”

A szubvenció kizárólag a lakás, családi ház oda bejelentett, közüzemi elszámolási számlaszámmal rendelkező tulajdonosának vagy társtulajdonosának számfejthető.

„Nem merem egyedül kitölteni a szükséges űrlapokat, mert félek, hogy elrontom. Azt hallottam, nem kapok újabbat, mert nincs belőlük elegendő.”

Ha valamilyen probléma van az űrlapok kitöltésével, esetleg hibát vétett az illető, nem kell kétségbeesni. Fel kell keresni a lakhely szerinti munkaügyi és szociális osztályt, faluhelyen a községi tanácsot, ahol segítenek a helyes kitöltésben. Szükség esetén az illetékes szociális szerv lakossági forródrótján is kérhetnek tanácsot.

„Komoly gondban vagyok a vagyonbevallás elkészítésével, mert nem tudom, milyen adatokat kell feltüntetni.”

A jövedelembevallásnak tartalmaznia kell:

a.) A lakás, ház tulajdonosának teljes nevét, bejelentett lakcímét és telefonszámát.

b.) A lakhelyre bejelentett személyek, azok családjainak külön élő tagjairól (feleség, férj, kiskorú gyerekek) szóló adatokat: teljes név, a rokoni kapcsolat foka, születési év és személyi adóazonosító szám.

c.) A lakhelyre a szubvenció felszámolásához szükséges időtartamra bejelentett személyek mindennemű jövedelmét.

d.) A bejelentett lakhelyen kívül a saját és külön élő családtagjaik (feleség, férj, kiskorú gyerek) tulajdonában lévő egyéb lakást, ingatlant.

e.) A lakhelyre bejelentett személyek és a külön élők tulajdonában, használatában lévő közlekedési eszközök számát, kivéve a munkaügyi és szociális szervek által juttatott járműveket.

f.) A lakhelyre bejelentett személyek tulajdonában vagy használatában lévő földterületet.

g.) A szubvenciós kérelem benyújtását megelőző 12 hónap során szerzett javakat, tartós fogyasztási cikkeket, igénybe vett fizetett szolgáltatásokat.

B. Cs.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó