Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Inter-nem az oktatásban

Ukrajna
2010. szeptember 21.
Késve vagy egyáltalán nem kerülnek fel az internetre a tizedik osztályos tankönyvek. Ezt állítják a felsőosztályos tanulók és tanáraik, akik szeptembertől sokadszorra meghirdetett újabb oktatási reform következményeként más program szerint kénytelenek tanulni. A tananyagot, tankönyvek hiányában, az internetről töltik le.

Ukrajnában idén a tizedik osztályosok úgy kezdték a tanévet, hogy sem a tantervek, sem a tankönyvek nem készültek el szeptember 1-jére. Míg az előbbieket azóta már kézhez kapták a pedagógusok, vagy éppen letöltötték a szakminisztérium honlapjáról, utóbbiakat csak vontatottan, paragrafusonként rakják fel a világhálóra.

– Nagyon kényelmetlen – magyarázza Viktor Sztraton, az egyik ungvári ukrán középiskola diákja. – A suliban hét vagy nyolc óránk is van egy nap. Azután délután még négy-öt órát a számítógép előtt kell töltenem, hogy elkészüljek a másnapi leckével. A szabadidőm nagy része ezzel telik, és mivel sportszekcióba járok, előfordult, hogy kihagytam az edzéseket. Legutóbb pedig hiába kerestem a történelem házifeladat paragrafusait, nem találtam. Valószínűleg nem rakták fel időben a weboldalra.

– Semmi probléma nincs – állítja Olekszandr Udod. – Szeptember folyamán minden megyei oktatási és tudományos főosztályhoz 19 féle tankönyvet juttattunk el, ami 22 százaléka a szükséges mennyiségnek.

Az viszont igaz, hogy a tizedikeseknek szánt tankönyvek csak október végére készülnek el. Az Innovációs Technológiák és Oktatásügyi Intézet igazgatója úgy véli, a tankönyvek elektronikus változatainak tartalmát mindig időben jelenítik meg a világhálón, késedelem csak abban az esetben fordulhat elő, ha valamelyik tantárgyból, mondjuk angol nyelvből a heti három kötelező óra helyett négy szerepel az órarendben.

Nos, az idegen nyelvre szakosodott középiskoláknál valószínűleg ez így is van, de hogy a szaktárca miért nem számolt ezzel a lehetőséggel, Udod nem tudott kimerítő választ adni. Ha már arra kényszerítik a diákokat, hogy tankönyv helyett a számítógép e-bookjaiból tanuljanak, miért nem biztosítják hónapokra előre az anyagokat, kérdezi sok fiatal.

De mi van akkor, ha valakinek nincs otthon internet-hozzáférése? Olekszandr Udod elismerte, hogy az ország iskoláinak mindössze 87 százaléka komputerizált. Kárpátalja ebből a szempontból a legelőkelőbb helyen áll, hiszen mind a 808 tanintézet rendelkezik számítógépteremmel és internet kapcsolattal. Ugyanakkor a házi feladattal mégiscsak otthon készülnek el a fiatalok, ahol a világhálóhoz való kapcsolódás szempontjából már nem ilyen rózsás a helyzet.

Az e-bookról letöltött tananyag ezért némely iskolában árucikké vált. Van olyan ukrán iskolás, aki a tanév kezdete óta már több mint 500 hrivnyát hagyott az internetklubban.

A magyar tanulók még rosszabb helyzetben vannak. Érdekelt minket, hogyan készül szeptembertől az órára az a magyar tanintézetben oktató tanár és diák, akinek sem az anyanyelvére lefordított tankönyv, sem világháló nem áll a rendelkezésére.

– Algebrát tanítok a tizedikeseknek. A tanterv alapján a saját jegyzeteimet használom – válaszolja kérdésünkre Imre Gyula, a Sislóci Dobó István Középiskola matematikatanára. – Van feladatgyűjteményünk, ebből dolgozunk az órán. Soha nem adok házi feladatot úgy, hogy a példákat az internetről töltsék le. Nem vagyok ennek a módszernek a híve.

– Az idén még nem kaptunk új tankönyveket, így a régi kiadásúakból tanulunk, vagy a tanár magyarázata után jegyzetelünk az órán és abból készülünk fel másnapra. Van otthon számítógépem, de nincs internetem – mondja Nagy Anna, az Ungvári Dayka Gábor Középiskola tizedikes tanulója. – A tömbházban, ahol élek, sok ukrán iskolástól hallottam, mennyit görnyednek a komputer előtt. Szerencsére nekünk nem kell ilyen módszerrel készülni az órákra.

Nagyon úgy tűnik, hogy a tankönyvek kiadása körüli problémák akár október végéig elhúzódhatnak. Az oktatási menet azonban Ukrajnában zökkenőmentesen zajlik, legalább Olekszandr Udod ezt állítja. Más kérdés, hogy mindez sok kényelmetlenséggel jár. Az senkinek sem jut eszébe, hogy az oktatási menet gördülékenysége azoknak a lelkiismeretes pedagógusoknak is köszönhető, akik tanítványaik érdekében, szabadidejüket is feláldozva, pótjegyzeteket készítenek és abból tanítanak.

Fedák Anita

Forrás: Kárpáti Igaz Szó