Régiók
Események
2023. január
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Tiltakozás a diszkriminatív felvételi rend miatt

Ukrajna
2010. október 6.
A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség 2010. szeptember 22-én elnökségi ülést tartott, amelynek egyik fő témája a kárpátaljai magyar oktatás helyzete volt.

A KMPSZ elemezte a 2010/2011. évi felsőoktatási felvételi rend tervezetét, amely lényegi kérdésekben alapvető módosítást nem eszközölt a 2009-es állapothoz képest, sőt egyes kérdésekben a rendszer merevebb lett. Ugyanis, a tervezet szerint továbbra sem tehetnek emelt szintű érettségit az oktatás nyelvéből a kisebbségi iskolákban érettségizők. A felsőoktatási intézmények mindegyik szakára három kötelező vizsgát kell tenni: ukrán nyelvből és irodalomból, egy szakirányút és egy szakiránynak megfelelő általános ismeretit (Ukrajna történelme vagy matematika). A profil szerinti vizsgatárgyból az elérendő ponthatárt 124-ről 140 pontra emelték.

A Pedagógusszövetség diszkriminatívnak tartja, hogy ukrán nyelvből és irodalomból ugyanazt a tesztet kell mindenkinek teljesíteni, mint az ukrán anyanyelvű, ukrán iskolában érettségizett, ukrán nyelv és irodalom szakra felvételizőknek. Abszurd, hogy 2011-ben is a magyar nyelv és irodalom szakra ukrán nyelvből és irodalomból, Ukrajna történetéből és valamely európai idegen nyelvből (angol, német, francia, spanyol vagy orosz) tett emelt szintű érettségik alapján nyerhetnek felvételt a jelentkezők.

A szakmai szervezet elnöksége sértőnek tartja, hogy míg az orosz nyelv választható vizsgatárgy lesz, addig a magyar nyelv és irodalom továbbra sem.

Mint emlékezetes, a 2010-es ukrajnai elnökválasztás kampányában Viktor Janukovics beregszászi látogatása során ígéretet tett a nyelvi kérdés rendezésére, illetve az érettségi tesztelési rendszer minden nemzeti kisebbséget egyformán sújtó problémájának megoldására.

Mivel a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetése a médiában megjelenő kampányízű, pozitív változásokat sugalló vélemények és ígéretek ellenére sem érzékeli az ukrajnai magyar oktatást sújtó problémák megoldását, ezért ismét levélben fordul az illetékes minisztériumokhoz, valamint Ukrajna elnökéhez - Viktor Janukovicshoz.

Bk

Forrás: Kárpátalja hetilap