Régiók
Események
2022. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Profik és amatőrök a Boksayban

Ukrajna
2010. október 6.
Profik és amatőrök a Boksayban Rangos eseményre készül a Kárpátaljai Boksay József Szépművészeti Múzeum. Ma délután 16 óra 30 perckor (közép-európai idő) lesz a megnyitója a festőművészek megyei tárlatának, melynek részleteiről Erfán Ferenc képtárigazgatót kérdeztük:

– Kik mutatják be alkotásaikat az idei seregszemlén?

– Ezúttal minden olyan kárpátaljai festőművésznek – legyen profi, azaz az Ukrán Képzőművészeti Szövetség tagja, fél-profi, vagyis okleveles festő-, illetve képzőművész, vagy amatőr – lehetőséget biztosítottunk, hogy bemutassa legfrissebb alkotásait a nagyközönségnek.

– A részvétel kritériumai?

– A bemutatásra felajánlott alkotásokat tegnap egy tíztagú szakmai zsűri bírálta el és választotta ki a legalkalmasabbakat. Kénytelen vagyok az örömbe ürmöt is csepegtetni, hiszen lehetőségeink ismételten csak szűkösök. Hiába hozott hat évvel ezelőtt az Ungvári Városi Tanács egy olyan határozatot, amely szerint az egyre növekvő igények kielégítéseképpen a megyei múzeum alapterületét közel kétezer négyzetméterre kell bővíteni, mindez nem történt meg. Más lehetőség nem lévén, állandó kiállításainkból „szakítottunk” ki négy termet és bocsátottunk a művészek rendelkezésére, ami sajnos egyben azt is jelenti, hogy minden profi és nem profi csak egy-egy alkotását mutathatja be.

– Mentőövként szóba jöhetne például az Uzshorod galéria.

– Ott csak az Ukrán Képzőművészek Szövetségének tagjai állíthatnak ki. Óriási szükség lenne a megyeszékhelyen egy olyan állandó kiállítóteremre, amely minden alkotó előtt nyitott.

– Mi lenne a megoldás?

– Münchenben például a vasútállomás, amely új épületet kapott, a régit kiállítóteremmé alakította át, s legjobb tudomásom szerint Budapest is ezt tervezi a Nyugati pályaudvar esetében. Ungváron is található a célnak megfelelő, funkcióját vesztett épület.

– Meddig lesz látogatható a tárlat?

– Terveink szerint e hónap 17-ig, de az érdeklődéstől függően ez az időpont kitolható.

Nigriny Szabolcs

Forrás: Kárpáti Igaz Szó