Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

EGYSÉGBEN AZ ERŐ!

A Magyar Egyesületek Szövetsége megtartotta kampánynyitó rendezvényét

Horvátország
2011. február 24.
A Magyar Egyesületek Szövetsége megtartotta kampánynyitó rendezvényét

A Nemzeti Kisebbségek Jogairól Szóló Alkotmányerejű Törvény értelmében a nemzeti kisebbségek társadalmi helyzetének előremozdítása és védelme érdekében a kisebbségeknek – így a magyar nemzeti kisebbségnek is – jogukban áll kisebbségi önkormányzatokat és képviselőket választani, hogy ezek által érdekeik képviselve legyenek a közéletben és a helyi, valamint a regionális közigazgatásban.

A magyar kisebbség közös érdekeinek átfogó képviseletére és védelmére nagy szükség van. A parlamenti képviselőtől kezdve, keresztül a helyi és regionális szintű kisebbségi tanácsokon és képviselőkön egészen a helyi választmányokig, az érdekképviselet minden formáját eszközként kell felhasználni a horvátországi magyarság helyzetének javítása érdekében.
Ahhoz, hogy a horvátországi magyar nemzetközösség még hosszú ideig zavartalanul művelhesse és őrizhesse hagyományait, kultúráját és anyanyelvét, itt Horvátországban elengedhetetlen feladat a magyarok lakta települések infrastrukturális felzárkóztatása.
Csakis ez járulhat hozzá ahhoz, hogy az utánunk jövő generációk számára megteremtődjenek a szülőföldön való megmaradás és a helyben boldogulás alapfeltételei. Megmaradásunk egyik kulcsa a politikai érdekképviselet a közigazgatás minden szintjén. A kisebbségi képviselők tevékenységének pedig ki kell terjednie a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális kérdésekre is.

A Magyar Egyesületek Szövetsége által jelölt és megválasztott képviselők az elmúlt évek folyamán munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarok lakta településeken megkezdődjön a dinamikus és tervszerű fejlődés.

A vörösmarti kampánynyitó rendezvényen képviseltette magát minden olyan Eszék-Baranya megyei település, ahol jelen van a magyarság.
Rég nem volt ilyen egységes a magyarság ebben a megyében. Ez talán annak tudható be, hogy óriási a különbség a MESZ által jelölt és megválasztott képviselők vezette települések és azon települések között, amelyeket nem a MESZ képviselői vezetnek.
Vagy vegyük szemügyre tavalyi helyhatósági választások eredményeit a legmagyarabb járásban: a MESZ által támogatott listák 695 szavazatot kaptak, a HMDK által támogatott listák mindösszesen 374-et. Az emberek ráébredtek arra, hogy csakis egységesen, közösen maradhatunk fenn és építhetjük a jövőt.

Az összejövetelen beszédet mondott Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője és Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke. Ezt követően az aktivisták átvehették a megbízólevelüket.

– Idén a MESZ 12 megyében fog listát állítani. Eszék-Baranya megye minden olyan településén jelölőlistát állítunk, ahol a magyarság jelen van. Ez is azt bizonyítja, hogy a Magyar Egyesületek Szövetsége a legerősebb, a legtömegesebb és a leghitelesebb horvátországi magyar érdekvédelmi szervezet.
– Mi nem egyéni érdekeket képviselünk, mi a horvátországi magyar emberek közösségi érdekeit képviseljük. Az emberekben már tudatosodott, hogy magyarságunk csakis egységben léphet fel, és hogy közösen, öszszefogva léphetünk előrébb.

– A HMDK-nak egyetlen komolyabb beruházást sem sikerült kieszközölnie. Ők csak egyéni problémákkal képesek foglalkozni, és ez a legnagyobb probléma. Az elmúlt 4 évben az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Tanács semmit sem tudott felmutatni, köszönhető ez azoknak az embereknek, akik a testületet vezetik. Ezen változtatni kell! Kerüljenek olyan emberek a megyei magyar kisebbségi tanácsba, akik tudnak és akarnak is tenni a horvátországi magyarságért – mondta a kampánynyitón Juhász Sándor, a MESZ elnöke.
A választásokig hetilapunk hasábjain bemutatjuk Önöknek a MESZ aktivistáit, hogy az érdeklődők tudjanak majd kikhez fordulni, ha valamilyen kérdésük lenne a kisebbségi választásokkal kapcsolatosan.


V. S.