Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Böllérfesztivál Csallóközkürtön

Szlovákia
2011. március 2.
A Csallóközkürti Pro Kyrth Polgári Társulás és a Csallóközkürti Önkormányzat ismét megszervezi a Csallóközi Böllérfesztivált. Az idei már az ötödik lesz a hagyományosnak meghirdetett fesztiválok sorában. Olyan színvonalas és nagy horderejű rendezvényről van szó, amely mára túlnőtte szűkebb régiónk határait, ismertté vált a Mátyusföldön, sőt híre ment országhatáron túl is.
A rendezvényt március 5-én, szombaton tartják a csallóközkürti sportpályán, s természetesen ez alkalomból is jótékonysági céllal szervezi meg a Kyrth Polgári Társulás. A fesztivál díszvendége Mészáros Alajos, az Európai Parlament képviselője lesz.
A PRO KYRTH Társulás megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy olyan rendezvények megszervezését vállalja, amely bemutatja a Csallóközben élő nép életét, kultúráját, szokásait – ápolva ezzel hagyományait. Az immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Csallóközi Böllérfesztiválon, hasonlóan, mint a múlt évben, ez idén is versenybe szállhatnak a szomszédos települések amatőr disznóvágói. A fesztiválon tehát versenyszerűen mutatkoznak be a falu és a szomszédos települések legügyesebb böllérei. A verseny célja a népi, tájjellegű ételek készítésének felelevenítése, gasztronómiai kultúránk népszerűsítése - utat mutatva ezzel a felnövekvő nemzedéknek. A versenyzők több kategóriában mérhetik össze tudásukat. Lesznek hagyományőrző bemutatók: kopasztás, szalmás pörzsölés, fapörzsölés, gázpörzsölés, különböző bontási módok és még sok minden más. Készülnek majd disznótoros levesek, toros egytálételek, lesz májashurka, véreshurka, kolbász, disznósajt, svártli, préshurka, szalonna, tepertő, és egyéb disznótoros ételek. A verseny folyamán a neves szakemberekből álló 5 fős zsűri vizsgálja a megjelenést és munkavégzés higiéniáját, a nyersanyaggal való gazdálkodást, a technológiai szabályok betartását, a tálalás esztétikumát és az ízhatást. A versenyprogramba a csapatok külön-külön segédszemélyzettel nevezhetnek be. A szervezők biztosítják a tűzrakó helyeket, a katlanokat, a fűszereket és a hozzávalókat. Külön vendégversenyzőket várunk a szomszédos településéről is. Az elkészített disznótoros különlegességeket a szakma elismert jeles képviselői értékelik. A rendezvény díszvendége és egyben a zsűri elnöke Bodrogi Gyula, neves magyarországi színész és főkóstoló ízmester Anyalai Tóbiás a pozsonyi Fellini Étterem mesterszakácsa. A bírálóbizottság külön díjat adományoz a Bajnok Böllérnek. A fesztivál érdekessége a Pálinkafogó, amelyet a Csallóközkürti Asszonykórus fellépése kísér, de lesznek a nap folyamán vidámító programok is, este pedig mulatság - tájékoztatta honlapunkat Bugár Ilona, a a Pro Kyrth rendezvényszervezője.
A Böllérfesztivál programja a következő:
7.00 A böllérfesztivál megnyitója - A rendezvény méltatása Pálinkafogó – koccintás a böllérekkel
7.30 Disznóvágás
8.00 Vendégek üdvözlése Reggeli – sült hagymás vér; forralt bor
10.00 Pecsenyekóstoló
13.00 Ebéd - orlyaleves, sültes vegyestál, rétes
15.00 Hurka- és kolbásztöltés, disznósajtkészítés
16.00 Toros egytálételek Zsűri értékelése – díjak átadása majd mulatság

Az érdeklődők a 0904/556864-es telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást.