Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

KISKŐSZEG

Hatalmas sikere volt a kézimunka-kiállításnak

Horvátország
2011. március 10.
Hatalmas sikere volt a kézimunka-kiállításnak



Noha a kiállítás napján régiónkból sokan a szellemi világörökség címmel büszkélkedő mohácsi busójárást követték figyelemmel, a felújított kiskőszegi olvasóterem is zsúfoltságig megtelt. A vendégek különböző horgolások, hímzések remekeiben gyönyörködhettek. A házigazdák süteményekkel és frissítőkkel kedveskedtek a kiállítás látogatóinak.
A tárlatot minden évben megszervezzük, hiszen a tél folyamán minden kedden varrót tartunk. Ez a kézimunka-kiállítás kiválóan alkalmas arra, hogy az érdeklődőknek bemutassuk, hogy mivel is foglalkoztak a szorgos asszonyok ezeken az összejöveteleken. Az érdeklődők a kiskőszegi Kovácsics Anna, Somogyvárác Katica, Cindrics Katica, Csete Erzsébet, Makk Irma, Szentgyörgyi Mária, Horvát Erzsébet és Jancsárevics Ilonka alkotásait vehették szemügyre. Ezek az asszonyok minden héten eljárnak a foglalkozásra.
A látogatók száma minden előzetes várakozást felülmúlt, és ez azt is mutatja, hogy igény lenne több ilyen jellegű rendezvényre. Mi sem természetesebb annál, hogy a jövőben is ragaszkodni fogunk a hagyományossá vált tárlat megrendezéséhez
– nyilatkozta lapunknak Radicsev Mária, a Kiskőszeg MKE elnöke.
-A szorgos helyi asszonyokon kívül az eseményen jelen volt a pélmonostori Baranyai Júlia Nőegylet, a Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesület és a vörösmarti József Attila MKE küldöttsége is.
A kiskőszegi kiállításra különböző horgolásokat, matyó mintás terítőket, aranyhímzésű képeket hoztunk, ezeket a nagymamáink használták. Az érdeklődők magyar címeres festett üvegeket is megtekinthettek. Egyébként rendszeres résztvevői vagyunk és maradunk ennek a hagyományos rendezvénynek – mondta Habula Ilonka, a Baranyai Júlia Nőegylet tagja.
A vörösmartiak Kovács Emma, Ádor Piroska és Szabó Margit alkotásait hozták el.
A mai fiataloknak meg kell tanulniuk becsülni és értékelni az ilyen munkákat, hiszen nem is tudhatják azt, hogy mennyi idő, türelem és rátermettség kell egy-egy alkotáshoz.
Egyik-másik darab elkészítése néha több hónapos munkát igényel
– mondta Ádor Piroska, a József Attila MKE tagja.
Számomra a kézimunkázás a legkedvesebb hobbi, noha a szemeim már nem a régiek. Erre az eseményre baranyai stílusú kézimunkákkal készültünk, de elhoztuk a vörösmarti népviseletet is, amely egyedi az egész világon – tette hozzá Szabó Margit.
A tárlaton résztvevők és egyesületek emléklapokat vehettek át a szervezőktől.

 V. S.