Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

Nemzetközi bio-mezőgazdasági iskola

A szakemberek 8 településen tartanak előadásokat a biotermeléssel foglalkozóknak

Szerbia
2011. április 1.
A biotermelés olyan lehetőségeket kínál, amelyeket a mai napig nem sikerült kihasználni. Annak ellenére, hogy biotermesztéssel már harminc éve foglalkoznak az országban, nem sikerült fejlődni e téren. A szakemberek szerint ez azért van, mert a mai napig tudatlanság, tájékozatlanság, tévhitek övezik a termelésnek ezt a fajtáját. Ez adta az ötletet, hogy a szabadkai Szabadegyetem keretében nemzetközi bio-mezőgazdasági iskolát hozzanak létre, tudtuk meg Dejan Zvekićtől, a Szabadegyetem ügyvezető igazgatójától.

A mezőgazdasági minisztérium és a Világbank támogatásával már tavaly novemberben megkezdte munkáját az iskola, amelyen ingyen vehetnek részt azok a termelők, akik már foglalkoznak biotermeléssel és azok is, akik majd csak ez után szeretnének ezzel foglalkozni.

Nenad Novakovićtól, a projektum koordinátorától megtudtuk, hogy az előadók nyolc biotermeléssel foglalkozó központot látogathatnak meg, így Vajdaságban előadásokat tartanak majd Bácsújfalun (Selenča), Verbászon, Versecen és Rumán, de ellátogatnak Valjevóra, Pirotba, Užicére és Boljevacra is. Nyolc modulban: a biotermelés általános tudnivalóiról, a növénytermesztésről, a bio-állattenyésztésről, az erdei gyümölcsök begyűjtéséről, a biotermékek feldolgozásáról, a biotermékek marketingjéről, menedzsmentjéről, az ellenőrzésről, valamint a falusi turizmusról is hallgathatnak előadásokat. A hazai előadók mellett magyarországi és szlovéniai szakemberek is tartanak előadást. A szervezők 300 érdeklődőre számítanak. Szabadkán 18 biotermelőt tartanak számon. Ezen a környéken a legtömegesebb a biotermeléssel foglakozók száma. Nenad Novaković rámutatott, a nemzetközi iskolát a szabadkaiak számára is megszervezik, így a helyi érdeklődők mind a nyolc modult lehallgathatják.

A szervezők pontos dátumokat még nem tudtak adni az előadásokkal kapcsolatban, így az érdeklődők az iskola honlapján, a www.organicschool.rs internetes oldalon érdeklődhetnek, illetve itt található a jelentkezési űrlap is.

Forrás: Magyar Szó