Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ada

Újra megnyílik az állatkert

Adán felújítják a Póni kisállatkertet, ahova új állatokat is telepítenek majd

Szerbia
2011. április 1.
Újra megnyílik az állatkert Folynak a felújítási munkálatok az adai rekreációs központban található Póni kisállatkertben, amelyet várhatóan június elejétől ismét látogathat a nagyközönség. Az elmúlt évben zárva volt a létesítmény, mivel az azt működtető civil szervezetnek nem tellett a karbantartási munkálatok elvégzésére, illetve bizonytalan volt, hogy az önkormányzattal kötött bérleti szerződés lejárta után maradhat-e régi helyén az állatkert.

– Mára már rendeződni látszik a létesítmény helyzete, miután a helyi önkormányzat meghatározatlan időre ismét engedélyezte a terület használatát a Póni kisállatkert számára. Továbbá sikerült támogatókat szerezni és anyagi támogatáshoz jutni – hallottuk Tóth Lászlótól, az állatkert titkárától.

A tartományi mezőgazdasági titkárság és az adai önkormányzat is 100000 dinárral támogatta a felújítási munkálatokat, amelyek elvégzéséhez anyagilag és munkaerővel is hozzájárul a Monika Bruckner vezette đurdevói állatvédők egyesülete és az adai I. helyi közösség is. Akárcsak azok a helyi diákok és felnőttek, akik önkéntes munkával rendezik a kisállatkertet. Tóth László megjegyezte, a helyi Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom nagyon sokat tett azért, hogy a létesítmény újra megnyílhasson.

– A múlt héten kezdődött meg a kisállatkert felújítása a takarítással és a használhatatlan ketrecek lebontásával – magyarázta Tóth László. – Ma kezdjük el a ketrecek felújítását a đurđevói állatvédők segítségével, akik elvégzik ennek a munkának a javát. A tervek szerint négy ketrecet teljes egészében újjáépítünk és megnagyobbítunk. Két fémszerkezetű ketrecen kicseréljük a dróthálót, egyen pedig lecseréljük a nádtetőt. A terveink szerint építünk még új és nagyobb méretű ketreceket a madarak számára. A belgrádi illetékes intézmény már elkérte az állatokról készült leltárlistát. Ők szabják meg, hogy milyen állatokat tarthatunk a kisállatkertben, de választ erre vonatkozóan egyelőre még nem kaptunk. A létesítményt kisállatkertként nyitjuk meg, ami azt jelenti, hogy nagy testű állatokat nem fogunk tartani, hanem kisebb méretűeket, főleg madarakat. A hazai védett állatok és madarak tartása tilos, így egzotikus állatokat állítunk majd ki. Az amerikai bölényt már elszállítottuk a jagodinai állatkertbe. A nagyobb termetű állatok közül marad a láma, amit őshazájában is háziállatként tartanak. De lesz még afrikai birka, törpekecske, borz, tarajos sül, emu és néhány póniló. Sokkal több madarat tervezünk tartani – közölte az állatkert titkára.

A kisállatkertet az adai strandfürdővel egy időben szeretnék megnyitni, várhatóan június elején. Tóth László megjegyezte, ha lesz elég pénz, akkor sok minden elkészül a kisállatkertben, de várhatóan a munkálatok átnyúlnak majd a következő évre is, mivel van bőven tennivaló. A céljuk az, hogy olyan rendezett és változatos állatállományt felvonultató kisállatkertet alakítsanak ki, ahova szívesen ellátogatnak a helybeliek és a vidékiek is.

Csincsik Zsolt