Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Zenta

Tevékeny önkéntes tűzoltók

Zentán kevés a hivatásos tűzoltó, ezért sok esetben az önkéntesek nyújtanak segítséget nekik

Szerbia
2011. április 6.
Tevékeny önkéntes tűzoltók A tavalyi év folyamán a zentai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a tűzesetek több mint ötven százalékában nyújtottak segítséget a hivatásos tűzoltóknak, derült ki az egyesület évi közgyűlésén, amelyet a közelmúltban rendeztek meg a tűzoltólaktanya előadótermében. A több mint egy évszázados múltra visszatekintő szervezet ezenkívül rendkívül sokat foglalkozott a fiatalok felkészítésével is.

Az iskoláskorúak számára a zentai Önkéntes Tűzoltó Egyesület több szakmai előadást is szervezett az elmúlt időszakban, a jó idő beköszöntével pedig gyakorlatokat is rendeztek a laktanya udvarán, tudtuk meg a közgyűlésen, ahol egyebek mellett elhangzott az is, hogy az elmúlt évben is megrendezték számukra a hagyományos népkerti táborozást, amelyen ezúttal a tornyosi és kevi fiatalok is részt vettek. Az egyesület tavaly is részt vett a községi tűzoltóversenyen, ám mivel a község területén csupán három testület működik, ráadásul ezek sem indítottak versenyzőket az összes kategóriában, ezért a zentaiak leányifjúsági, felnőtt női és idős csapatának nem volt ellenfele, az utánpótlás kategóriában azonban igen nagy volt a versengés. Itt hat csapat mérte össze felkészültségét. Közülük a zentai kislány- és a tornyosi fiúcsapat jutott tovább a körzeti versenyre. A felnőtt férfiak kategóriájában a zentaiak a második helyen végeztek a tornyosiak mögött. A tűzoltók körzeti versenyét szeptemberben a csókai tűzoltók szövetségének kellett volna megrendeznie, de mivel nem tudták megrendezni, másik község pedig nem vállalta ezt a kötelezettséget, a körzeti megmérettetés elmaradt.

Az önkéntes tűzoltók együttműködtek más zentai civil szervezetekkel is. A Vöröskereszt helyi szervezete a laktanya előadótermében több szakmai előadást és gyakorlatot is rendezett, az önkéntes tűzoltók pedig az előző évekhez hasonlóan segédkeztek a Versenyfutás a boldogabb gyermekkorért elnevezésű akciójukban. A tűzoltók az önkormányzat felkérésére megszervezték a Tisza-parti rakpart felmosását is, de segítettek a felsőhegyi birkanyíró fesztivál, az aratóünnepség, a kukoricafosztó rendezvény és a Rotary Klub népkerti összejövetelének megszervezésében is.

Az önkéntes lánglovagok a biztosító által nekik ítélt támogatás összegből egy kisebb felújítást is elvégeztek, sőt sikeresen pályáztak a mezőgazdasági minisztérium pályázatán is, ahol háromszázezer dinárt nyertek a laktanya felújítására.

A csapat tűzőrséget adott a Nyári Ifjúsági Játékokon, az aratóünnepségen és a motoros találkozón, ugyanakkor az aratás ideje alatt a toronyban is állandó ügyeletet tartottak, hangzott el az összejövetelen, amelyen ezt követően Gombos József, az egyesület elnöke ismertette a szervezet idei munkatervét is. Beszámolójából megtudtuk, hogy az idén is megszervezik a fiatalokkal való szakmai foglalkozásokat, de a terveik között szerepel a nemzetközi táborozás megszervezése, a községi és a körzeti versenyekre való felkészülés, a felszerelés karbantartása és bővítése, a tagsági, bajtársi élet szervezése, a meglévő külföldi kapcsolatok fenntartása, elmélyítése és természetesen ezeknek a kibővítése is.

Az amatőr tűzoltók az idén is együtt szeretnének működni a többi zentai civil szervezettel, és meg kívánják szervezni a tűzoltóbírók újravizsgáztatása is. Ugyanakkor az elképzelések közt szerepel a különböző kulturális és gasztronómiai megmozdulásokon, a Vajdasági Tűzoltók Találkozóján és a Civil Napon való részvétel is.

A közgyűlésen többen szóvá tették: ahhoz képest, hogy milyen ipari létesítmények találhatóak a város területén, kevés hivatásos tűzoltó végzi a munkáját, és egyben hangsúlyozták, ezt a problémát mielőbb orvosolni kellene.