Régiók
Események
2023. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Baranyai Júliára emlékeztünk

Horvátország
2011. április 8.
Baranyai Júliára emlékeztünk


A Baranyai Júlia Emléknap résztvevői a kultúrotthon előtt gyülekeztek, majd ellátogattak a néprajzkutató, pedagógus sírjához, ahol az alkalmi megemlékezést követően megkoszorúzták azt. Az eseményen négy szervezet képviseltette magát. A Magyar Egyesületek Szövetsége nevében Sója Dénes alelnök, a Baranyai Júlia Népfőiskola képviseletében Sipos Zsivics Tünde intézményigazgató, a József Attila MKE nevében Bisztricán Hajnalka egyesületi elnök, a Turul egyesület nevében pedig Varga Ferenc koszorúzott. A megemlékezésen a tanárnő számos egykori tanítványa is jelen volt.

Ezt követően az emléknapi rendezvény a vörösmarti Magyar Házban folytatódott. Sipos Zsivics Tünde köszöntötte a vendégeket, majd Baranyai Júlia életét és munkásságát méltatta.

A tanárnő hagyatéka, kitartó munkájának eredménye az elmúlt időszakban veszélybe került, hiszen a háború éveiben a vörösmarti múzeum fennmaradása is megkérdőjeleződött, de Baranyai Júlia szellemisége, munkaeredménye soha nem veszhet el, mert az tovább él tanítványaiban és a szervezeti, intézményi hitvallásokban. Meggyőződésem, hogy a Magyar Egyesületek Szövetsége és a Baranyai Júlia Népfőiskola méltó módon tudja folytatni Baranyai Júlia munkásságát, hiszen az ernyőszervezet és a tanintézmény is a magyar önazonosság-tudatot igyekszik táplálni és erősíteni. Az anyanyelvi oktatásért szállunk síkra, tárgyi és kulturális örökséget gyűjtünk, őrzünk és mutatunk be. A kitaposott ösvény nem veszhet el – mondta Sipos Zsivics Tünde, a Baranyai Júlia Népfőiskola igazgatója.
A József Attila női kara dalcsokorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, majd Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője vázolta fel jövőképét a vörösmarti múzeummal kapcsolatban.

V. S.