Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Palics

Komposztálják az iszapot

A Vízművek biológiai víztisztítással próbálkozik, hogy minél kevesebb vegyszer legyen az ivóvízben

Szerbia
2011. április 20.
Pénteken a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat megkezdte Palicson a Hegedűs József utcában a szennyvízelvezető csatorna kiépítésének munkálatait. Ugyanakkor Snežana Pejčić től, a közvállalat igazgatónőjétől megtudtuk azt is, hogy a vállalat jelen pillanatban két kísérleti projektumban vesz rész, illetve az idén is megszervezik az iskolások számára az Aquarius – a város vízhordozója elnevezésű programot.

Az igazgatónő elmondta, a Hegedűs József utcában a munkálatok kezdetekor derült ki, hogy magas talajvíz, mintegy 30–50 centiméterre található a talaj vízszintje a földszinttől. Így ennek csökkentésén dolgoznak. Négyszáz méter hosszú szakaszon fektetik le a csöveket, a Szabadka–Horgos vasúttól a Rijeka utcáig. Ennek a szakasznak a megépítése 3 millió 400 ezer dinárba kerül, amit a Vízművek részben a saját eszközeiből különít el, részben pedig a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatja. A további 123 méter megépítéséhez szükséges 3 millió 90 ezer dinárt, ami lehetővé teszi, hogy az új hálózatot rákapcsolják a meglévő szennyvízelvezető nyílásra, a Park Palics Kft. és a Vízművek közösen fizeti. Az igazgatónő rámutatott, a tervek szerint az építőmunkálatokat május 20-ig befejezik, azzal, hogy majális idején a munkálatokat szünetelteik.

Az igazgatónő rámutatott továbbá, hogy novemberben egy olyan új projektumba kezdtek bele, ami az ivóvíz minőségének javítását szolgálja. Biológiai tisztítást végeznek, eltávolítják a vízből az arzént, a vasat és a ammóniát. A kísérleti projektum megvalósításában holland segítséget kapnak, a legnagyobb holland vízmű a Vitens, a hollandiai TU Delft Műszaki Egyetem, illetve a Royal Haskoning holland mérnöki tanácsadó iroda vesz részt a munkában. Snežana Pejčić elmondta, sikerült a megfelelő tisztaságot elérni ezzel a módszerrel, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint gazdaságosabb tisztítási megoldás ez.

A másik kísérleti fázisban levő projektum a szennyvízből származó iszap komposztálása. Egyre nagyobb mennyiségű iszap keletkezik a megtisztítás után, amit lassan már nem tudnak hol tárolni. Március 10-én a kecskeméti Agrogeo vállalattal egy közös projektumba kezdtek, amely során a komposztált iszapot biológiai produktumként vizsgálják.

Ezenfelül az idén is meghirdetik az Aquarius – a város vízhordozója elnevezésű akciójukat, amibe az iskolásokat vonják be, hogy minél jobban megismerkedjenek a vállalat munkájával. Két iskola: a szabadkai Jovan Mikić és a nagyfényi Pionir Általános Iskola hetedikes tanulói ellátogatnak a vállalatba, megtekinthetik a vízgyárat, a laboratóriumot és a szennyvíztisztítót. Petar Doroslovački, a közvállalat sajtófelelőse rámutatott, a diákok kiélhetik kreativitásukat, ugyanis a mobiltelefonnal készült képeket osztályozzák majd, illetve szerveznek a számukra karaoke estet és plakátot is készíthetnek.


Magyar Szó