Régiók
Események
2021. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Topolya

Tér szökőkúttal

Megszépül a városközpont Topolyán

Szerbia
2011. május 9.
Tér szökőkúttal Három évvel ezelőtt készült el a topolyai Népkönyvtár mögötti tér és környéke rendezési terve, közben módosításokra is sor került: az ökokutat másik lokációra, a Balkán tagozati otthon előtti térre fogják áthelyezni. A tervezés és kivitelezés önkormányzati forrásból és a topolyai helyi közösség finanszírozásával valósul meg.

Tavaly májusban adtunk hírt róla, hogy elkészültek a topolyai Népkönyvtér mögötti tér felújítási tervei, a munkálatok megkezdése idáig váratott magára. A héten azonban megjelentek az első munkagépek a területen.

Mánity István, a topolyai Telekrendezési Közvállalat igazgatója és a topolyai helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke kérésünkre elmondta, a leendő tér elsősorban kellemes környezetben történő pihenésre szolgálhat majd, de az 1500 négyzetméteres terület felújítása köztéri rendezvények megtartását is lehetővé teszi.

– Előzetes terveinkkel ellentétben úgy döntöttünk, hogy a könyvtár mögötti sétányokkal, padokkal, attraktív világítótestekkel ellátott téren, amely elsősorban a polgárok pihenését szolgálná, nem lenne szerencsés egy ökokutat is építeni. A kút elképzelt helyén egy ivó lesz majd, ahol vezetékes ivóvizet biztosítunk.

Megtudtuk, a beruházás 12 millió dinár értékű, az 1500 négyzetméteres rendezésre váró területen 900 négyzetméteres területre kerülnek majd járólapok. Mánity elmondása szerint hasonlóak lesznek, mint a topolyai Sarlós Boldogasszony katolikus templom és a Topolyai Múzeum közötti téren elhelyezettek. A Népkönyvtár bejáratának környékét és a valamikori Beograd áruház felőli útburkolati szakaszt is felújítják. Mánity István kiemelte: a legtöbb gondot a felújításra váró helyszínen az atmoszférikus vizek okozzák. A legnehezebb ezek összegyűjtése, elvezetése. Hangsúlyozta: a terület rendezése mellett minden parkolóhely megmarad eredeti funkciójában. A parkot úgy alakítják ki, hogy az csak kis mértékben érintse, és ne veszélyeztesse a helyszínen lévő zöldövezetet, az évtizedes fákat.

Várhatóan az év második felében már élvezhetik a topolyaiak és az ide látogatók mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a városközpontban létesülő tér kínál majd.

A Tűzoltólaktanyával szembeni Felvonulási tér építése pedig szintén a napokban kezdődik meg a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával, 50 millió dinár értékben, Az ökokút a tervek szerint az év második felében épül meg.