Régiók
Események
2022. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

KÓRÓGY

Színpompás népviseletek, látványos koreográfiák

Horvátország
2011. május 12.
Színpompás népviseletek, látványos koreográfiák

A rendezvény pénteken, május 6-án kezdődött a megyeszékhelyen, Vukováron, ahol a megyei kisebbségi tanácsok koordinációja tartott díszülést. A megyeháza dísztermében megtartott ünnepi eseményen Kel József elnökölt. A koordináció elnöke röviden ismertette a testület elmúlt évi tevékenységét és az idei évre vonatkozó terveket. Az Alkotmányerejű Törvény 22. cikkelyére utalva sajnálatát fejezte ki a kisebbségek részarányos foglalkoztatása terén mutatkozó hiányosságok miatt tapasztalható joghátrányok miatt, majd kiemelte, hogy a koordináció az elkövetkező időszak egyik fő feladatának tekinti az e téren jelentkező gondok orvosolását.

A 2001-es népszámlálási adatok szerint a 200 ezer lakos mintegy húsz százaléka, tehát 40 ezer polgártársunk kisebbségi. A megye minden ötödik lakosa valamelyik kisebbséghez tartozik, és ebből az indíttatásból jött létre ez a rendezvénysorozat is – mondta az ülésen Kel.
A díszülésen Božo Galić ispán – a megyében élő kisebbségeknek nyújtott segítségéért és odaadó munkájáért – a koordináció által első ízben odaítélt elismerő oklevelet vehetett át.
Szombaton, május 7-én délután Kórógyon a kultúrotthon előtti téren a megyében élő magyar, bosnyák, szerb, ukrán, ruszin, szlovák és német kisebbségiek és egyesületeik mutathatták be hagyományos étkeiket, kézművességüket és kultúrájukat. A kisebbségi népcsoportok standjait megtekintette a megye ispánja is, majd hivatalosan is megnyitotta az idei év legnagyobb kisebbségi rendezvényét Vukovár-Szerém megyében.
A kultúrotthonban megtartott művelődési rendezvény előtt minden kisebbségi képviselő saját nyelvén üdvözölte az egybegyűlteket, majd az ispán és Josip Maletić járási elöljáró mondott köszöntőt. Az eseményen minden kisebbség a legszínpompásabb népviseletét és a legszebb koreográfiáját mutatta be a közönségnek. A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a nemrég alakult kórógyi asszonykórus is bemutatkozzon a publikumnak. A kórógyi énekek minden vendég lelkét megérintették.
A kultúrműsort követően közös vacsora és meghitt társalgás vette kezdetét.

B. A.