Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Folt hátán folt

Foltvarrók találkozója Zentán

Szerbia
2011. május 24.
A hétvégén Zentán nagyszabású foltvarró-találkozót tartott a helybéli Rozetta Kézművestársaság berkeiben működő foltvarrószekció. A rendezvényen magyarországi és vajdasági kézművesek voltak jelen, a résztvevők kiállításon mutatták be termékeiket.

A szombaton Zentán a Művelődési Ház kiállítótermében megrendezett I. zentai foltvarró-találkozón többek között kecskeméti, orosházai, hódmezővásárhelyi, karcagi, topolyai, magyarkanizsai és szabadkai foltvarrók vettek részt. A meghívottak között voltak még szlovákiai és romániai kézművesek is, de sajnos ők nem tudtak eljönni. A találkozót azért szervezték, hogy a vendégek egy közös varráson vegyenek részt, és kiállíthassák a magukkal hozott legszebb termékeiket. A kiállítást bárki megtekinthette, így az arra járók megcsodálhatták a különféle technikákkal készült szebbnél szebb asztalterítőket, ágytakarókat, táskákat és falvédőket.

Horváth Mária, a zentai foltvarrók vezetője elmondta, nagyon hasznosak a közös varrások, hiszen ilyenkor mintákat lehet cserélni, segítséget lehet kérni a tapasztaltabb foltvarróktól, és anyagot is lehet vásárolni a munkához.

– Aki egyszer megkedveli a foltvarrást, az aztán nem tud tőle szabadulni, hiszen csodálatos dolgokat lehet alkotni. Az asszonyok beleszeretnek a szép anyagokba, és miután rájönnek, mennyi mindent el lehet készíteni foltvarrással, egymás után varrják a szebbnél szebb termékeket. Sok mindent kézzel is meg tudunk varrni, de időnként a varrógépre is szükségünk van, így előbb-utóbb mindenki megtanulja használni a gépet is. A foltvarráshoz szükséges anyagot elég nehéz beszerezni, mi leginkább Újvidéken és Magyarországon vásároljuk meg. Nálunk egyébként a foltvarrás nem őshonos technika, a hazája Afrikában van, de Európába Amerikából jött be – mondta a szekció vezetője.

A zentai Rozetta Kézművestársaság berkeiben egy közel húszfős társaság foglalkozik foltvarrással. 2002 óta találkozgatnak rendszeresen, és azóta igyekeznek minél jobban megtanulni ezt a kézművességet. A zentai foltvarrók termékeit az érdeklődők minden hónap első vasárnapján megtalálhatják a zentai vásár kézművesutcájában, de a karácsonyi vásárokon is mindig ott vannak. Munkáikat évről évre bemutatják a MIRK-en, és megfordulnak a magyarországi kézműves-találkozókon is. Vezetőjük szerint közös varrásra leginkább Csantavérre járnak, ott ugyanis Amerikából érkező hölgyek tanítják a foltvarrás fortélyait.

Az I. zentai foltvarró-találkozót a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Horváth Ágnes