Régiók
Események
2021. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szinte mindent tudtak a színházról

Szlovákia
2011. május 25.
Első alkalommal hirdetett középiskolások részére színházi vetélkedőt a budapesti Katona József-, Örkény- és Radnóti Miklós Színház.

A versenyre benevezett a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium csapata (Bak Orsolya, Básti Zsófia, Hizsnyan Júlia, Köböl Klaudia és Ruszó Tünde) is, akik sikeresen túljutva a levelező szakaszon (388 csapat indult), bekerültek a Duna Televízió által is közvetített hatos döntőbe, s végül egy ponttal lemaradva a dobogóról, a negyedik helyen végeztek.
Bak Orsolyától megtudom, hogy Hizsnyan Gézától jött az ötlet, s eredetileg két fiú is szerepelt a csapatban, akik végül is lemorzsolódtak. Felvidékről is több csapat indult, többek között Kassáról és Komáromból is, ezért is tartja Orsolya komoly sikernek, hogy ezeket a gazdag színházi múlttal és jelennel rendelkező városok csapatait meg tudták előzni. A verseny nagyon komoly feladatokat tartalmazott, amelyhez igen sokat kellett olvasni, de mivel Orsolya színészi pályára készül, ezt már a jövő évi felvételi előkészületi részének tekintette. Jelmez- és díszlettervezés, szereposztás, jelenetírás – ez mind a versenyfeladatok része volt, de természetesen az első feladat a bemutatkozás volt, amelyet a rimaszombatiak Hizsnyan Géza és Szászi Zoltán segítségével igen frappánsan oldottak meg. Pedig még bele is bakiztam, mondja mosolyogva Orsolya, aki ránézve kedvenc színészére, a szívtipró Csányi Sándorra, még a szövegét is elfelejtette. A zsűri tagjai (Máté Gábor, Mácsai Pál, Bálint András) a rimaszombatiak ízes palóc nyelvét külön is kiemelték, s mint Orsolya hozzáteszi, mind a zsűritagok, mind a játékban közreműködő színészek nagyon kedvesek és közvetlenek voltak.
A versenyt a celldömölkiek nyerték, de mindenki nyert, aki eljutott Budapestre, s ahogy Orsolya elárulja, készülnek még egy közös színházlátogatásra is, hiszen a nagy rohanásban eddig erre nem jutott idejük.

Felvidék.ma, jdj