Régiók
Események
2022. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Rockünnep Zoboralján

Szlovákia
2011. május 29.
Szombat délután a széles körű nyilvánosság előtt is megnyílt a zoboraljai Nyitragerencséren Kárpát-medence első rockmúzeuma. Este a helyi kultúrházban egy fergeteges P.Mobil-koncert tette fel az ünnepségre a koronát.

A rockmúzeumnak a helyi lokálpatriótának és rockrajongónak számító Katona László adott otthont - saját házában. A tárlat alapanyagát Schuster Lóránttal, az általa vezette elő rocklegendának számító P.Mobillal kapcsolatos emléktárgyak, hangszerek, fellépő ruhák, tárgyak, dokumentumok adják. A tárlatvezető maga Schuster Lóránt volt, aki elmondta, a P.Mobil történetével párhuzamosan a magyar rockzene története is megelevenedik, hiszen a P. Mobil négy évtizedes múltja felmutatja a magyar rockerek jellegzetességeit. Megelevenedik előttünk a rockzene harca a szocialista rendszer viszontagságaival, abban a társadalomban, amelyben éppen ez a műfaj jelentette a leghatékonyabb, legnagyobb tömegeket megmozgató tiltakozási formát a pártdiktatúra ellen. (A kiállítás külön foglalkozik az 1984-es pusztavacsi rockfesztivállal, amelyről számos rajongót vittek el a rendőrök bilincsbe verve). A megnyitón részt vett Vrábel Anna, Nyitragerencsér polgármestere is

Este a kultúrházban folytatódott az ünnepség. A P.Mobil egy nem mindennapi koncerttel kedveskedett rajongóinak (két koncert között, az előttük fellépő M-Rock zenekar magyar "rockörökzöldekből" válogatott, utánuk pedig jött a Gesarol). A P.Mobil csapata (Baranyi László - ének, Tarnai Dániel - basszusgitár, Sárvári Vilmos - gitár, Szebelédi Zsolt - dob, Papp Gyula - billentyűk és természetesen a karmester Schuster Lóránt) mellett sztárvendégek is színpadra léptek. Sárdy Barbara "Magyar akarok maradni" dalával énekeltette meg a közönséget, Mr. Basary (ex-Kormorán) pedig Koltay Gergely két remekművét, a Magyar Golgotát és Wass Albert Záróversének megzenésített változatát énekelte el - a P.Mobil zenészeinek és a Gesarol együttes énekesének közreműködésével. A helyi asszonykórus is fellépett, elhangzott A csitári hegyek alatt nóta népies, majd rockosított változta is. A koncert végén a P.Mobil szinte hagyományos "záróhármasa" hangzott el: Kétforintos dal, Az utolsó cigaretta és az Örökmozgó lettem.
A P.Mobil június 10-én Pakson lép fel, egy nappal később (június 11-én) pedig ismét a Felvidéken üdvözölhetjük őket, Tornalja városában! - ez is az idei, "Élsz-e még?" elnevezésű turné keretében. A P. Mobil zenekarra vonatkoztatva ez nem lehet kérdés. Az Örökmozgó marad, és hirdeti a szállóigévé vált mondatot: "A rock örök és elpusztíthatatlan".

Felvidék.ma, Oriskó Norbert