Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Baranyaszentistvánra látogattak a kitelepített németek

Horvátország
2010. augusztus 26.
Baranyaszentistvánra látogattak a kitelepített németek Idén is tartalmas programmal kedveskedtek a baranyaszentistváni házigazdák vendégeiknek. Augusztus 14-én az egynapos látogatás szentmisével vette kezdetét. Đuro Hranić segédpüspök mutatta be a misét a helyi Szent Kereszt templomban, majd a helyi temetőben felszentelte az egykori őslakosok tiszteletére állított emlékművet.

A vendégek házigazdáikkal közösen látogatták meg egykori házaikat. A délután folyamán kultúrműsor vette kezdetét. Drago Dominić, a Baranyaszentistváni járás elöljárója és dr. Bernd Fischer, Németország zágrábi nagykövete köszöntötte a jelenlevőket. A meghívott vendégek között volt Nikola Mak, valamint a Dunamenti Svábok Egyesületének képviselői, továbbá Adam Pippus, az elűzött németek képviselője és kapcsolattartója és Orsokics István, Beremend polgármestere. A kultúrműsorban felléptek magyarországi német kisebbségi hagyományőrző egyesületek is, a járásból pedig az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület gyermek tánccsoportja, az újbezdáni asszonykórus, a petárdai és a lőcsi kultúregyesület is. A rendezvény a híres muraközi ®iga etno-énekes fellépésével zárult.

- A békés reintegráció után a lerombolt templom felújítását a település egykori német lakói is segítették, akiknek többsége a második világháború utáni kitelepítéseket a németországi Thüringen környékén telepedett le. A második világháborús történések után a településre a Muraközből érkeztek telepesek, akik a mai napig igen jó viszonyt ápolnak a volt lakosokkal. Ez volt a harmadik találkozó, reméljük, ezentúl évente találkozhatunk és példamutató hagyományt teremtünk - nyilatkozta lapunknak Dominić elöljáró.