Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Indul a Rozsnyói Szalon

Szlovákia
2011. február 22.
A rozsnyói Rákóczi Magyar Ház szervezésében februárban indul a Rozsnyói Szalon rendezvénysorozat, havi rendszerességgel rendezvények színhelye lesz a ház szalonná alakított díszterme. A Rozsnyói Szalon első rendezvényére 2011. február 25-én, pénteken délután 17.00 órai kezdettel kerül sor,a megalakulásának 15. évfordulóját nemrégiben ünneplő Pengő zenekar mutatkozik be.

A felvidéki Pengő zenekar Gömörből indult, a Tiszta Forrás Alapítvány mellett 1995-ben Zselízen alakult. Tagjai amatőr zenészek, akik hivatásuk mellett a szabad idejük nagy részét a magyar népzene elsajátításával és népszerűsítésével töltik. A zenekar állandó tagjai Mézes Árpád, Mézes Zsuzsanna (Zselíz), Ág Zoltán (Marcelháza) és Krüger Viktor (Komárom). A jelenlegi felállásban 1998 óta zenélnek. 2002-től az általuk létrehozott MÁK Polgári Társulás keretei között működnek. Céljaik közt a Kárpát-medence magyar hangszeres népzenéjének hiteles előadásmódja és terjesztése, néptáncegyüttesek, népdalkörök és hagyományőrző csoportok műsorainak zenei kísérete, valamint saját koncertműsoruk előadása szerepel. Nagyon fontos számukra a táncházi muzsikálás, amit saját állandó jellegű táncházuk is bizonyít, melyet a MÁK PT szervezésével 2003-tól havonta egy alkalommal tartanak Komáromban „Barangolások a Kárpát-medencében” címmel. 2002-ben Magyarországon a Pengő zenekar kiemelt Nívódíjban részesült. Vendégszerepeltek már többek között Svédországban és Görögországban is. A zenekar 10 éves fennállásának évfordulója alkalmából „Zenei barangolásaink a Kárpát -medencében”címmel CD lemezt jelentetett meg, amelyen saját gyűjtésből is származó gömöri, bodrogközi, mátyusföldi (felvidéki) népzene, valamint kalotaszegi, dél-mezőségi és észak-mezőségi (erdélyi) népzene hallható.
A Rozsnyói Szalonban kellemes hangulatú beszélgetésben, gömöri dalok tanulásában és múltidéző szórakozásban lesz részük a jelenlévőknek. Az est házigazdája Palcsó Zsóka. A rendezvény társszervezői többek között a Gombaszög Fejlesztési Alapítvány, Gömöri Ifjúsági Társaság, Fábry Zoltán MTNYA munkaközössége, a Rozsnyói Református Egyházközség, a SZAKC rozsnyói területi irodája és a Leporello Kávéház. Média támogatók a Pátria Rádió, a Szlovák Televízió magyar adása, http://www.felvidek.ma, http://www.inforoznava.sk.
A következő márciusi Rozsnyói Szalon történelmi előadás keretén belül megidézi az 1948-49-es szabadságharc rozsnyói történéseit. Az érdeklődőket 2011. március 18-án is szeretettel várják a Rákóczi Magyar Ház Rozsnyói Szalonjába.