Régiók
Események
2024. június
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A Reiter duó örömzenélése

Szlovákia
2011. február 10.
A somorjai művészeti alapiskola hangversenytermében február 8-án nagy sikerű hegedűestet adott idősebb és ifjabb Reiter István, a pozsonyi Reiter duó, apa és fia.
A közönség nagy szeretettel és elismeréssel fogadta, hogy a neves konzervatóriumi tanár, hegedűművész, id. Reiter István a közönségnek magyarul és szlovákul fesztelen mondatokkal, szellemes gondolatokkal hozta közelebb a bemutatott műveket, zeneszerzőket, akiknek műveit ő írta át két hegedűre. Szólt a külföldön elismert, ám hazájában még nem kellőképpen felfedezett pozsonyi zeneszerzőről, Dusík Gejzáról, akinek három csodálatos művét is előadták.
Az est folyamán Bartók több zseniális műve elhangzott, valamennyit Reiter István adaptálta két hegedűre, mint a Csillagok, csillagok, Este a székelyeknél, Román táncok. És elhangzott egy saját szerzemény is, amelyet id. Reiter István Könözsi István fotóművésznek ajánlott 60. Születésnapja alkalmából, Képek a múltból címmel.

Ebben a műben Reiter István sorstársaihoz szólt, akik magyar értelmiségként Pozsonyba kerültek, úgy mint ő 1965-ben Kassáról. Közel harminc évig a Szlovák Filmharmónia tagja volt, a pozsonyi konzervatórium tanára. Szólistaként a világot járja. És mint az est folyamán elhangzott, a nem kevésbé tehetséges fiú, aki előtt szintén nagy karrier áll, előadóművészként leginkább azt élvezi, ha édesapjával közösen zenélhet. A Reiter duó két tagja amellett, hogy hangversenyeznek a szó legklasszikusabb értelmében, örömzenélésként szórakoztató élőzenét is kínálnak igényes hallgatóknak, a legkülönbözőbb eseményeken, bálokon, ünnepségeken, jelentős társadalmi és családi eseményeken. További információ olvasható a http://www.reiter.sk oldalon.